Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Z histórie automoblizmu s Autoškolou VIA

História automobilizmu ukrýva množstvo známych i menej známych informácií, ktoré zaujmú všetkých milovníkov áut a šoférov.
 
Rôzne fakty a zaujímavosti z histórie automobilizmu si budete môcť prečítať aj na našom portáli. Rubriku Vám prináša šalianska AUTOŠKOLA VIA.

Legendárny pretekár, Brazílčan, Ayrton Senna

Publikované Sala Online, 12.05.2017 - 12:30
História automobilizmu ukrýva množstvo známych i menej známych informácií, ktoré zaujmú všetkých milovníkov áut a šoférov.
 
Rôzne fakty a zaujímavosti z histórie automobilizmu si môžete prečítať aj na našom portáli. Rubriku Vám prináša šalianska AUTOŠKOLA VIA.
 
Majiteľ a prevádzkovateľ Autoškoly VIA, Imrich Vígh, pre vás tentokrát vybral informáciu zo sveta motošportu. Prvý májový deň nie je špecifický len kvôli medzinárodnému sviatku práce, ale svoju veľkú váhu má aj vo svete motošportu. V nedeľu, 1. mája 2017, totiž uplynulo presne dvadsaťtri rokov od smrti legendárneho pretekára a trojnásobného majstra sveta Formuly 1, Brazílčana Ayrtona Sennu.
 
Neďaleko Sao Paola, v meste Santana, sa 21. marca 1960 narodil legendárny pretekár Ayrton Senna. Jeho túžbou už od raného veku bol motošport. Keď mal štyri roky jeho otec mu zostavil motokáru, aby mohol od útleho detstva zveľaďovať svoj talent. V dvanástich rokoch sa rozhodol preložiť svoju školu na vedľajšiu koľaj. Uprednostnil to, čo mal najradšej, bolo to pochopiteľne pretekanie. Ako trinásťročný absolvoval svoje prvé preteky, a už o týždeň neskôr triumfoval prvýkrát.
 
Nováčikovskú sezónu v F1 si odkrútil s tímom Toleman. Rešpekt si získal, keď na Veľkej cene Monaka v daždi predbehol vtedy dvojnásobného majstra sveta Rakúšana Nikiho Laudu a skončil druhý za Francúzom Alainom Prostom. Za tento úspech si vyslúžil prezývku „Majster dažďa“. Po prestupe do Lotusu sa dočkal svojich prvých dvoch víťazstiev a jeho výkonnosť šla naďalej prudko hore.
 
foto: zdroj: wikipedia
 
Senna pred začiatkom sezóny v roku 1994, ako keby tušil, že dôjde k niečomu strašnému. "Bude to sezóna plná nehôd... Budem šťastný, ak sa mi nič vážne nestane,“ vyjadril sa Navyše už počas predsezónnych testov konštatoval, že monopost FW16 síce má rýchlosť, no je veľmi ťažko ovládateľný.
Prišiel ale „čierny víkend“ a Veľká Cena San Marína, v nedeľu 1. mája 1994 v siedmom kole pri nájazde do zákruty Tamburello mu zlyhalo na jeho Williamse pravé predné koleso a v rýchlosti 300km/h narazil do múru.
 
Na pretekoch stále k nehodám dochádza, ale opatrenia sa od roku 1994 mimoriadne zvýšili. Bezpečnostné prvky sú nielen v samotných monopostoch, ale aj na pretekároch, na trati aj mimo trate. Dnes sa už najnovšie testuje aj akýsi kryt samotného kokpitu, ktorý sme mohli vidieť napríklad na vozidle Ferrari či Red Bullu.
 
Meno Senna sa však z kráľovskej kategórie motor športu nevytratilo. V F1 ešte nedávno pretekal Ayrtonov synovec Bruno, posledne vo farbách tímu Williams, a zaujímavosťou je, že legendárny tím Franka Williamsa bol tým posledným a osudovým v kariére slávneho Brazílčana. Ayrton Senna je dodnes jedným z najuznávanejších a najobľúbenejších športovcov Brazílie. Ayrton, česť tvojej pamiatke.
 
AUTOŠKOLA VIA
P. Pázmaňa 2020/30
927 01 Šaľa (budova OK centra)
Mobil: +421 903 562 241
+421 905 968 291
e- mail: autoskolavia@autoskolavia.sk
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?