Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Z histórie automoblizmu s Autoškolou VIA

História automobilizmu ukrýva množstvo známych i menej známych informácií, ktoré zaujmú všetkých milovníkov áut a šoférov.
 
Rôzne fakty a zaujímavosti z histórie automobilizmu si budete môcť prečítať aj na našom portáli. Rubriku Vám prináša šalianska AUTOŠKOLA VIA.

Vpravo jazdíme 78 rokov

Publikované Sala Online, 25.03.2017 - 09:36
História automobilizmu ukrýva množstvo známych i menej známych informácií, ktoré zaujmú všetkých milovníkov áut a šoférov.
 
Rôzne fakty a zaujímavosti z histórie automobilizmu si môžete prečítať aj na našom portáli. Rubriku Vám prináša šalianska AUTOŠKOLA VIA. Majiteľ a prevádzkovateľ Autoškoly VIA, Imrich Vígh, pre vás vybral informáciu ohľadom šoférovania na pravej strane cesty. Viete, že tomu nebolo vždy tak? U nás sme z ľavej strany na pravú prešli v marci roku 1939.
 
Najrozšírenejšia teória  hovorí o tom, že za to môžu konské povozy. Koncom 18. storočia začali farmári prevážať svoje produkty na veľkých vozoch ťahaných viacerými pármi koní. Keďže vozy nemali miesto na sedenie pre pohoniča, ten si sadal na zadného ľavého koňa, aby mohol bičom v pravej ruke „motivovať“ záprah. Jazdec na pozícii vľavo mohol pre lepší prehľad o dianí na ceste presunúť celú „jazdnú súpravu“ na pravú stranu a v prípade potreby sa ľahšie vyhol protiidúcim vozidlám.
 
Značný vplyv na prechod z ľavostrannej na pravostrannú premávku mala údajne aj Veľká francúzska revolúcia. Pred ňou bola ľavá strana vozovky vyhradená šľachte a pravá plebsu. No po revolúcii nemala aristokracia odvahu provokovať ľud výsadnou jazdou vľavo, a tak sa presunula doprava. V Európe prvé pravidlo hovoriace o nutnosti jazdy vpravo zaviedlo Dánsko v roku 1793, o rok neskôr podobné nariadenie vošlo do platnosti v Paríži.
 
V Severnej Amerike, ktorá bola kolóniou Veľkej Británie, sa taktiež jazdilo vľavo. Po osamostatnení však chceli dať noví Američania jasne najavo svoju nezávislosť, a tak premávku presunuli z ľavej na pravú stranu. Prvým uzákonením z roku 1792 sa môže pochváliť štát Pennsylvania.
 
Existujú aj náznaky, že vľavo sa jazdilo v starovekom Ríme. Starý kameňolom pri anglickom Swindone je jedným z najzachovalejších rímskych lomov a keďže vyjazdené koľaje na ľavej strane sú hlbšie, naznačujú, že práve tadiaľ jazdili naložené vozy. Existuje vraj aj jedna rímska minca s vyobrazením dvoch jazdcov, ktorí sa míňajú pravými ramenami.
 
V našej krajine jazdíme po pravej strane od 18.marca 1939. Hoci vtedajšie Československo túto zmenu plánovalo, napokon si ju vynútili nemeckí okupanti. Pôvodne mala pravostranná jazda u nás platiť od 1. mája 1939, veci však urýchlili nemeckí okupanti. Vrchný veliteľ nemeckej armády Walther von Brauchitsch vydal výnos, ktorým nariadil okamžitý prechod na pravostrannú organizáciu premávky. Výnos začal platiť u našich západných susedov 17. marca 1939. Slovenský štát štyri dni po svojom vzniku schválil podobné nariadenie a do platnosti vstúpilo presne pred 78 rokmi, 18. marca 1939.
 
AUTOŠKOLA VIA
P. Pázmáňa 2020/30
927 01 Šaľa
(budova OK centra)
Mobil: +421 903 562 241
           +421 905 968 291
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?