Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Práca šalianskych poslancov v roku 2021 – Aká práca, taká pláca?

Publikované Sala Online, 13.02.2022 - 16:00

Práca šalianskych  poslancov v roku 2021 – Aká práca, taká pláca?

Práca mestských poslancov zostáva dlhodobo ukrytá rúškom tajomstva, ako aj nezáujmom občanov, pričom však ich rozhodnutia majú často výrazný dopad na chod mesta. Bohužiaľ k tomu prispieva aj spôsob informovania o dianí meste, jednostranný a neobjektívny, hoci mediálny priestor v regionálnych médiách je nakupovaný za peniaze z mestského rozpočtu, teda z našich daní.
 
Dodnes chýbajú živé prenosy a archív zo zastupiteľstiev. Na základe zápisníc a uznesení mestského zastupiteľstva a informácií získaných od mesta na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám prinášam prehľad činnosti mestských poslancov so zreteľom na ich účasť na hlasovaniach, poslanecké návrhy, odmeny, hlasovania vo vybraných prípadoch a tiež výroky a diskusie počas zastupiteľstva.
 
Autor textu a hodnotenia: Peter Plenta  / Text nebol redakčne upravovaný. 
 
1. Účasť na hlasovaniach
 
Účasť na hlasovaniach je jeden z hlavných ukazovateľov práce poslancov. Vysoká účasť síce nezaručuje, že si poslanec riadne plní svoje úlohy a zastupuje verejný záujem, ale nízka účasť ukazuje, že si určite neplní svoje povinnosti na 100%. Nasledujúca tabuľka ukazuje účasť na hlasovaniach v období december 2018 - december 2021 a tiež samostatne za rok 2021. Absenciu som počítal ak poslanec nebol prítomný, respektíve prítomný bol, ale z rôznych dôvodov nehlasoval. Keďže poslanci/mestský úrad nikde neuvádzajú dôvody neúčasti, alebo nehlasovania, v hodnotení nie sú spomenuté. Do budúcnosti je to však jedna z oblastí, ktoré možno zlepšiť. Napríklad poslanci parlamentu musia uviesť aj dôvod svojej neúčasti na rokovaní parlamentu.
 
Po troch rokoch činnosti aktuálneho zastupiteľstva si 100 % účasť udržal len Slavomír Kališ. Za ním nasledujú Róbert Andráši a Peter Szalay. Naopak, medzi tromi poslancami s najnižšou účasťou sa nachádzajú Anna Torišková, Mária Farkašová a s účasťou menej ako 50% je na poslednom mieste Štefan Bartošovič. Vzhľadom na obmedzený počet zastupiteľstiev do konca volebného obdobia, bude poslanec Bartošovič už druhé volebné obdobie za sebou poslancom s najnižšou účasťou na hlasovaniach.
 
 
2. Poslanecké návrhy
 
Poslanecké návrhy sú najsilnejším nástrojom mestských poslancov ako ovplyvniť mestské politiky a rozhodnutia. V roku 2021 poslanecký návrh (o ktorom sa aj hlasovalo) podalo 7 poslancov, ostatných 14 návrhy nedalo. Najaktívnejší bol Róbert Tölgyesi, ktorému mestské zastupiteľstvo schválilo 4 návrhy. Poslanci podali návrhy v oblastiach ako je zámer technických služieb, návrh parkovacej politiky, využívanie športovej haly, zníženie dotácie pre občianske združenie, sadzby poplatku za rozvoj, či vystavenie blanco zmenky mestskou spoločnosťou MeT Šaľa.
 
 
3. Celkový počet poslaneckých návrhov
 
Poslanecké návrhy sú, aspoň formálne, najsilnejším nástrojom mestských poslancov ako ovplyvniť rozhodnutia a politiky mesta. Zároveň však môžu byť jedným z indikátorov prínosu pre občanov, hoci určite nie jediným. Samozrejme, viaceré poslanecké návrhy sa dajú označiť za „technické“ a ich prijatie život občanov neovplyvní. Ale minimálne je to oblasť činnosti, ktorú si občan môže vyhodnotiť. To, čoho sa poslanecké návrhy týkali som rozpísal v predchádzajúcom hodnotení a k niektorým návrhom sa vrátim aj pri hodnotení hlasovania.
 
Od decembra 2018, teda za tri roky činnosti, podal najviac poslaneckých návrhov (o ktorých sa aj hlasovalo) poslanec Peter Andráši. Spolu s poslancom Róbertom Tölgyesim im bolo aj najviac poslaneckých návrhov schválených. Aspoň jeden poslanecký návrh podalo 16 z 21 poslancov. Päť poslancov nepodalo žiadny poslanecký návrh, traja z týchto poslancov boli zvolení za Veču.
 
 
4. Ako poslanci hlasujú
 
To ako poslanci hlasujú, je jedným z kľúčových indikátorov, aké názory na mestské problémy a politiky poslanci zastávajú. V nasledujúcom prehľade som vybral 7 takýchto hlasovaní, v ktorých sa poslanci nezhodli (pri väčšine sa zhodnú) a ktoré môžu byť zaujímavé pre verejnosť.
 
Ide o:
- 1. Návrh na opätovné zavedenie poplatku za komunálny rozvoj;
- 2. Návrh na zvýšenie poplatkov za obedy v školách a škôlkach;
- 3. Návrh na odmietnutie zámeru spaľovne v meste Šaľa;
- 4. Návrh na vypracovanie zámeru technických služieb;
- 5. Návrh na zníženie dotácie z 3000 na 2000€ na starostlivosť o túlavé mačky;
- 6. návrh na osadenie 4 citylightov výmenou za odstránenie tel. búdok;
- 7. Návrh na využívanie priestorov mestskej športovej haly klubom HŠK Legends Šaľa.
 
 
5. Mzdy a odmeny
 
Výdavky na platy a odmeny volených predstaviteľov mesta sa každoročne zvyšujú a v roku 2021 dosiahli už takmer 150 000 eur (v skutočnosti ešte viac, keďže mesto ako „zamestnávateľ platí aj ďalšie odvody). Na porovnanie, v roku 2017 to bolo ešte len cca 86 000 Eur. Za štyri roky tak došlo k zvýšeniu o 74%.
 
Základný plat primátora je stanovený zákonom, závisí od veľkosti obce a priemernej mzdy na Slovensku. Tento základný plat poslanci v Šali navýšili na začiatku volebného obdobia o 50% a dosahuje tak cca 5460 eur mesačne (v hrubom). Šaľa má tiež dvoch zástupcov primátora na čiastočný úväzok. Ich plat určuje primátor, okrem toho majú nárok na odmeny aj ako poslanci mestského zastupiteľstva.
Odmeny poslancov mestského zastupiteľstva sa skladajú z dvoch častí. Prvú časť tvorí mesačný „paušál“, ktorý poslanci dostanú bez ohľadu na to, či sa napríklad zúčastnia mestského zastupiteľstva. Druhá časť odmeny závisí of toho, či sa poslanec/poslankyňa zúčastní zastupiteľstva, komisie, či výboru mestskej časti. Poslanci dostávajú tiež odmeny/príspevok aj za sobášenie.
 
Za 3 roky tohto volebného obdobia išlo na mzdy a odmeny viac ako 427 000 EUR. To, či je ich odmeňovanie primerané, závisí aj od hodnotenia výsledkov ich práce. V niektorom z ďalších príspevkov sa vrátim k možnej úprave odmeňovania poslancov. Mzdy a odmeny v tabuľke a v grafe sú uvádzané „v hrubom“.
 
 
 
6. Výroky a diskusie (vtipné, smutné, zamyslenia hodné)
 
Posledná časť hodnotenie je zameraná na výroky, ktoré odzneli počas rokovaní mestského zastupiteľstva. Niekedy sú vtipné, občas v nich odznejú informácie, ktoré sa iných komunikačných kanáloch mesta neobjavia. Kompletné znenia sú na zvukovom zázname respektíve v zápisniciach.
 
1. Diskusia o technických službách
Tibor Baran: ja som chcel diskutovať na úplne inú tému, ale teraz som z toho taký vybaranený, aby som pravdu povedal, že ešte som si neni istý, ako skončím.
 
2. Rekonštrukcia strechy plavárne
Peter Andráši – faktická poznámka: my tvrdohlavo ideme stále za tým, že tú plaváreň ideme rekonštruovať?
Jozef Belický: úplne tvrdohlavo v súlade s uznesením mestského zastupiteľstva.
 
3. Kontrola obsahu kontajnerov poslancami zastupiteľstva
Peter Andráši: predovšetkým sa treba jednak Peťovi, jednak všetkým zúčastneným poďakovať za to, že ráno je zvozový deň, vylezú do terénu a hrabú sa v smetiakoch, čo obsahujú, nie je to úplne najťažšia, ale vôbec nie zábavná činnosť...
 
4. O skateparku
Marián Krištof: z dnešného pohľadu ľutujem, že som aj ja podporoval vybudovanie skateparku, pretože skatepark je dnes jedna džungľa, kde sa stretávajú mládežníci, ktorí okrem toho, že sa 2 – 3 krát spustia z betónových veží, pijú, fajčia, robia bordel; keď sa tam teraz vyberieme celý zbor, tak uvidíte, že čo tam za hnus a odpad na tom ihrisku je; týždeň čo týždeň zamestnanec klubu to čistí, týždeň čo týždeň sú tam odhodené fľaše, bordel, papiere; to sa tam zgrupuje nové doupě alkoholických a drogových skupín
 
5. O školských obvodoch
Jozef Grell: myslím si, že má to veľa spoločného s demokraciou a vývinom našej spoločnosti toto, čo teraz robíte, lebo toto isté bolo v zdravotníctve a nesplnilo to účel, toto je zas len zákon pre zákon, to asi nový pán minister vymyslel,
Mariana Takáčová: nie, tento zákon platí už od nepamäti,
Danica Lehocká: ďakujeme pán poslanec, vyjadril si svoj názor, našťastie to bola len hypotetická úvaha, k takýmto situáciám zatiaľ v Šali našťastie neprichádza,
 
6. Ilustrácia ako funguje zvukový záznam
Jozef Belický: p. poslanec nedá mi nepovedať, že si členom ekonomickej komisie tohto mesta; je vám k dispozícii ekonomické oddelenie spracovať materiál, ktorý požiadate a naozaj budeme len radi, keď sa tomu trošku povenujete a ak to bude dávať nejaký ekonomický zmysel, lebo neurčito povedať, že niekto by to mal...; však v ekonomickej komisii predpokladám, že ste prišli k tomuto istému záveru,
Peter Andráši: ... (nezrozumiteľný zvukový záznam),
Jozef Belický: ja tomu rozumiem, len podľa mňa odtiaľ má ísť iniciatíva, to je môj názor,
Peter Andráši: ... (nezrozumiteľný zvukový záznam),
Jozef Belický: no podľa mňa najviac Ty, lebo si jediný, kto vystúpil; o tom hovorím, že veď presaďte to v komisii,
Peter Andráši: ... (nezrozumiteľný zvukový záznam),
 
7. prestávka na mestskom zastupiteľstve
Jozef Belický: mali by teraz nasledovať vystúpenia verejnosti, ktoré sú podľa rokovacieho poriadku mestského zastupiteľstva predpokladané na 17. hodinu, tak je o tom informovaná aj verejnosť; v tejto chvíli je 15:10 hod., takže vyhlasujem prestávku do 16:55 hod.
 
8. O technických službách mesta
Jozef Belický:...my sa pôjdeme poučiť do Galanty a zoberieme si ich skúsenosti miesto toho, aby sme zobrali svoje vlastné skúsenosti a poučili sa z nich; pod gesciou mestského zastupiteľstva resp. dozornej rady tvorenej poslancami mestského zastupiteľstva tu bol prevádzkovaný už podnik s názvom technické služby, výsledok strata 20 miliónov bez vedomia dozornej rady; ... a museli sme na to predať jeden pozemok, aby sme zarovnali dlhy technických služieb, ktoré tu vznikli pod odborným vedením mestského zastupiteľstva, zas nemaľujme si, že ako to je;
 
9. O dodatkoch na rekonštrukciu domu kultúry
Peter Andráši: to zakladá presne to, čo som hovoril, že opravujeme starú búdu, aby sme teda čo najviac ušetrili, ale výsledok teda už sa až tak líšiť nebude; možno otázky znejú, že či projektant nevie, že má byť bleskozvod, alebo či projektant nepozná požiarne predpisy, keď oni tam teraz idú dorábať rôzne siete požiarne... keď sú tam z môjho laického hľadiska, v projekte sú veci, ktoré podľa toho, čo tu píšete, sanácia netopierov, priznám sa, že ja som v dome kultúry netopierov nikdy nevidel, ale možno sa tam nejakí objavili; blbé je teda, že o nich nevedeli, aj keď to projektovali...
 
10. Diskusia o úprave rozpočtu
Jana Kováčiková: chceli by ste vidieť tie rozpočtové opatrenia, ktoré spravil primátor?
Marián Krištof: nie, schválili sme v decembri rozpočet na rok 2021, predkladáte nám úpravu rozpočtu na rok 2021, tak ja blbec som si zobral schválený rozpočet na rok 2021 a pozerám si položky na úpravu 2021; ja som blbec, alebo nerozumiem tomu?
Jana Kováčiková: tu preto nie je napísané, že rozpočet schválený 3. decembra 2021,
Marián Krištof: tak mi dajte takú tabuľku, čo je relevantná,
Jana Kováčiková: ale ten už teraz neplatí, lebo primátor tam urobil rozpočtové opatrenia,
Marián Krištof: tak potom ja som skončil, lebo tu je viacej takých vecí a ja neviem, čo mám schváliť,
 
11. O Poliklinike
Jozef Grell: ja som chcel hlavne apelovať na poslancov VÚC, ktorí tu sedia, spravilo sa veľké PR, že máme nového kardiológa, len bohužiaľ má zmluvu len s jednou poisťovňou a to s najmenšou, ktorá tu v okrese funguje, takže je dosť obmedzená jeho funkcia a aj práca, nakoľko ostatní si musia platiť ošetrenie, pretože nedostáva od Všeobecnej a od Dôvery zmluvu, takže neviem, či v tom už niekto niečo robil alebo nie, ale bolo by to veľmi dobre, pretože hovorím p. poslanec VÚC robil veľké PR pred špitálom, tam sa fotili, všetko možné, len neviem, či to je viac ako vybaviť zmluvu pre ošetrujúceho doktora, takže len toľko,
 
12. Diskusia o prevode pozemku
Miloš Kopiary: to je praktický stav; ono toto netreba brať úplne presne, lebo je to ortofoto snímka robená z nejakého uhla, ale bol tam geodet na mieste a naozaj podľa hranice pozemku to zameral; toto je len snímka z nášho informačného systému a tá hranica pozemkov v podstate rešpektuje aj tú stavbu,
Peter Andráši: ešte som si to nestihol nájsť na katastri; čiže tá ortofoto mapa je úplne zbytočná? kľudne tam mohol byť aj Paríž,
Miloš Kopiary: nerozumiem otázke.
 
13. Po vystúpení zástupkyne HŠK Legends, o.z. na zastupiteľstve
Marián Krištof: ...druhá vec je, aj týmto vystúpením aj ale aj všeobecne správaním sa, kde poslancov (aspoň ja mám ten pocit) tlačíte do nejakých vecí, ste pre mňa Vy ako zástupkyňa klubu legiend kontroverzná osoba, ktorej ja osobne by som nezveril deti do opatery, to je môj názor, keď chcete žalujte si ma;
 
 
Autor: Peter Plenta
 
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?