Spravodajstvo
Bioodpad je potrebné upraviť
Publikované Sala Online, 28.07.2015 - 11:20Každý sa snaží mať záhradu čo najkrajšiu, a tak kosí trávnik, prerezáva stromy a kríky, odstraňuje odkvitnuté rastliny. Touto starostlivosťou však vzniká mnoho rastlinného odpadu, ktorý predtým ako vyložíte pred dom, je potrebné upraviť.
Vývozným dňom v mestskej časti Veča je piatok, pričom je potrebné biologický odpad vyložiť najneskôr do 15.00 hodiny. Pre obyvateľov Šale je určený ako vývozný deň sobota a odpad je potrebné na odvoz pripraviť do 9.00 hodiny.
Pri zbere biologicky rozložiteľného odpadu od rodinných domov sa často stáva, že nie je upravený (konáre sú veľké, nie sú zviazané vo zväzkoch), čo sťažuje manipuláciu a vývozné vozidlo sa nehospodárne plní.
Ako bioodpad upraviť
Biologický odpad zo záhrad rodinných domov je potrebné na odvoz upraviť. Lístie, trávu, burinu, piliny, kôru a nepoužité produkty zo záhrad je potrebné umiestniť do vriec, košíkov alebo iných nádob, pričom vyprázdnené nádoby budú vrátené ich majiteľom. Hmotnosť jednej nádoby nesmie presiahnuť 25 kilogramov. Konáre je potrebné postrihať na menšie (max. 1 m dlhé) kúsky a zviazať do zväzkov, pričom hmotnosť jedného zväzku by taktiež nemala presiahnuť 25 kilogramov.
V prípade biologického odpadu zo sídlisk, ktorý zvyčajne pochádza z predzáhradiek bytových domov, je potrebné tento odpad uložiť vedľa stojísk kontajnerov a to takým spôsobom, aby neprekážal vývozu zmesového komunálneho odpadu. Pre jeho úpravu platia rovnaké podmienky ako v prípade biologického odpadu z rodinných domov.
Čo patrí pod biologicky rozložiteľný odpad?
Bio odpad je rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov, potravinársky a kuchynský odpad z domácností, reštaurácií, zo stravovacích a z maloobchodných zariadení. Je ním teda „klasický“ zelený odpad, medzi ktorý patrí napríklad tráva, lístie, drevný odpad z orezávania krovín a stromov, zhnité ovocie a zelenina, či piliny. Patrí sem však aj „kuchynský odpad“, ako napríklad šupy zo zeleniny a ovocia, kávové a čajové zvyšky, vaječné škrupiny, starý chlieb, zvyšky jedla, či potraviny po záručnej dobe. V našom meste je v súčasnosti zavedený zber biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad a z ostatnej zelene. Pre tzv. kuchynský odpad zatiaľ nie sú dostupné spracovateľské kapacity. Kuchynský odpad pred kompostovaním totiž musí prejsť tzv. hygienizáciou.
Za nakladanie s komunálnym odpadom vrátane biologického odpadu, ktorý vznikol na území obce, zodpovedá obec. Tá však nie je zodpovedná za nakladanie s biologicky rozložiteľným kuchynským a reštauračným odpadom, ktorý vznikol prevádzkovateľovi zariadenia spoločného stravovania (napr. reštaurácia, závodná kuchyňa, školská kuchyňa, ak má škola právnu subjektivitu, bufet, hotel s reštauráciou). V tomto prípade za tento odpad zodpovedá prevádzkovateľ tohto zariadenia.
Diskusia k článku
Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.
Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.