Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Ako zvládať hnev u detí?

Publikované Sala Online, 20.05.2015 - 12:20

Správanie a emócie detí sú rôznorodé a nie vždy nás potešia. Prejavy hnevu a agresivity sú bežným ľudským prejavom a nevyhýbajú sa ani deťom. Na rozdiel od nich dospelí dokážu svoje vnútorné prežívanie obyčajne viac kontrolovať.

 

Rodičia zostávajú správaním svojich detí často prekvapení, skúseností je málo a tak sa mnohí rodičia učia za pochodu. Spoločnosť pre predškolskú výchovu – región Šaľa, Jana Feketeová a MC Mamy mamám zorganizovali prednášku, ktorá rodičom či učiteľom priniesla užitočné informácie o tom, ako negatívne emócie detí zvládať a ako ich prejavom rozumieť. Prednáška sa konala včera, v bábkovej sále Domu kultúry s odborníčkou Mgr. Katarínou Kernovou.

 

 

„Pani Kernovú sme už pozývali na jeden seminár, ktorý Spoločnosť pre predškolskú výchovu každoročne realizuje pre učiteľky materských škôl. Učiteľky si ju už zažili a práve z toho seminára a z reakcií pani učiteliek vzišla myšlienka zavolať si ju ešte raz. Už sme len museli nájsť tému, ktorá by vyhovovala nielen učiteľkám, ale aj rodičom a širokej verejnosti.“, povedala Žaneta Gužíková zo Spoločnosti pre predškolskú výchovu – región Šaľa.

 

Na prednáške sa podieľala ako Spoločnosť pre predškolskú výchovu, tak i Materské centrum Mamy mamám a Jana Feketeová. „V rámci Spoločnosti pre predškolskú výchovu ja riešim aktivity najmä pre učiteľky materských škôl, ale cieľom je aby sa organizácie a ľudia spájali. Chceme naše aktivity posúvať ďalej a rozširovať.“,  dodala Žaneta Gužíková.

 

Prejavy hnevu u detí pozná snáď každý rodič. Ak má dieťa sklony k agresívnemu správaniu, je na rodičoch, aby mu ukázali, ako sa s negatívnymi pocitmi vysporiadať. A nie vždy je to jednoduché. „Predpokladám, že každá jedna z nás má túto skúsenosť, patrí to k detstvu. Ja som počula rôzne myšlienky a praktiky ako zvládať detský hnev a tiež som niektoré vyskúšala. Pri prvej som zistila, že to nebude fungovať. Keď ma dieťa nahnevalo a buchlo sa napr. o zem, zobrala som ho do svojej izbičky a nechala, nech sa upokojí s tým, že potom sa o tom porozprávame. Lenže prišlo k tomu, že som do izby prišla a malá si kreslila, spievala, takže ona vôbec nerozmýšľala nad tým, čo spravila. Tak som vyskúšala inú metódu. To sa mi stalo nedávno, dokonca v jednom obchode. Malá sa buchla o zem a kričala. Ja tým, že hrám divadlo, tak napriek tomu, že to bolo v obchode, som spravila to isté čo ona. Malá zostala vydesená a povedala mi – mamina poď, ja sa za teba hanbím. Hovorím vidíš, ako to vyzerá, keď sa ja za teba hanbím.“, povedala s úsmevom o svojich skúsenostiach jedna z organizátoriek podujatia a zároveň mama dvoch dcér, Jana Feketeová.

 

Inšpiráciu hľadajú rodičia často nielen zo skúseností od rodiny a kamarátok, ale aj od odborníkov. Metód ako vychovávať deti a ako zvládať ich prejavy je viacero. „Mne sa páči kniha od Kevina Lemana - 5 dní, ktoré zmenia vaše dieťa. Založené je to na myšlienke, že stačí niečo deťom povedať raz a viac im to neopakovať, aj keď dieťa nespraví čo od neho chceme. Ale potom ak chce dieťa niečo od nás, tak mu nedať a povedať – napríklad ja som chcela, aby si si upratala izbičku, ty si to nespravila, tak kakao dnes nebude. Dieťa si to časom začne uvedomovať a rozmýšľať nad tým. Naša malá sa zo začiatku búrila a mala prejavy hnevu, teraz to už však funguje.“, povedala o svojich skúsenostiach Jana Feketeová.

 

Prednášky sa zúčastnili ako pedagógovia tak i rodičia zo širokej verejnosti. A aké sú podľa skúseností pedagógov prejavy hnevu detí v materskej škole? „Keď je v triede 25 detí, tie prejavy, aj hnevu, sa v kolektíve strácajú. Deti sa prispôsobia tomu kolobehu, sú vnímané ako skupina, učiteľka pracuje s kolektívom. Dieťa vidí, že svojimi prejavmi hnevu nič nedosiahne, lebo je tam ďalších 20 detí, o ktoré sa musí učiteľka starať. Prejavy hnevu u detí nie sú také výrazné v škôlke ako doma. Závisí to však aj od toho, ako metódu učiteľ používa a aký má vzťah k deťom. Ak je ten vzťah priateľský, nie sú prejavy hnevu u detí vypuklé.“, povedala Žaneta Gužíková.

 

Výchova detí je to najnáročnejšie povolanie. Organizátori plánujú v podobných prednáškach, ktoré môžu rodičom a ich deťom pomôcť, pokračovať aj naďalej.

 


Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?