Zaujímavosti
Čaká nás hodový víkend
Publikované Sala Online, 11.09.2015 - 09:45V Šali sa tento víkend hoduje. S tým súvisí aj dobré jedlo, zákusky či kolotoče, na ktoré sa tešia najmä deti.
História hodov hovorí, že termíny hodov sa najčastejšie spájajú so sviatkom zasvätenia miestneho kostola. Hody sa väčšinou konajú na konci leta a začiatkom jesene. Svetská a cirkevná stránka sviatku sa prejavila v dvoch častiach oslavy. Svetská sa odohráva v obci a v rodine, cirkevná v kostole.
Aj pomenovanie tejto slávnosti vyjadrovalo dvojaký obsah sviatku. Na území západného, stredného i východného Slovenska sa táto slávnosť nazýva „hody“, „hostina“. V časti Spiša, Šariša a Kysúc sa vyskytuje názov „ kermeš“, ktorý pochádza z nemčiny. Tretím názvom je „odpust“, čo pripomína, že na tejto slávnosti sa mohli získať kúpou, modlením, ponúknutím pohostinstva odpustky za spáchané hriechy.
Hodová slávnosť je na Slovensku všeobecne rozšírená dodnes, chýba iba na území Gemera a Malohontu, s prevahou protestantského obyvateľstva. Už v stredoveku sa hody obohacovali o prvky jarmočnej kultúry v podobe rozličných atrakcií, ako sú kolotoče, strelnice, vystúpenia divadelných skupín, čo sa zachovalo do súčasnosti. Na hodoch sa tradične podávajú najmä koláče a pečivá, napríklad „hodovníky“, mäso a alkoholické nápoje. Na západnom Slovensku je dodnes tradíciou podávať na hodovej hostine pečenú hus alebo kačicu, s lokšami, kapustou a mladým vínom.
Zdroj: ludovakultura.sk
Diskusia k článku
Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.
Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.