Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Šaliansky magazín

Zaočkovanosť detí proti osýpkam je v Nitrianskom kraji vyššia ako 95 percent

Publikované Sala Online, 24.04.2017 - 09:32
Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Ich epidémie sú v súčasnom období v Rumunsku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Belgicku. Problémy s osýpkami mali začiatkom marca aj v maďarskom meste Makó. Na Slovensku je epidemiologická situácia zatiaľ priaznivá. Možnosť importu osýpok na Slovensko sa však vylúčiť nedá.

Dnes sa začína Európsky imunizačný týždeň, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia. Tohtoročná téma znie „Očkovanie chráni zdravie v každom období života“. Aktivity Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre (RÚVZ) sú v rámci kampane vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu primárne zamerané na informovanosť obyvateľstva, ako aj zdravotníckych pracovníkov, o osýpkach.
 
Riešením je očkovanie
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky. V SR sa proti osýpkam začalo očkovať v roku 1969. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života. Celoslovenská zaočkovanosť v posledných rokoch klesla z 99 na približne 95 percent.
Na Slovensku sa pred zavedením očkovania proti osýpkam evidovali tisíce ochorení ročne s početnými komplikáciami a úmrtiami. Po roku 1969, kedy u nás bolo zavedené pravidelné očkovanie detí, chorobnosť postupne klesala až na nulové hodnoty. Posledná epidémia osýpok sa u občanov Slovenskej republiky vyskytla na prelome rokov 1997 a 1998. Odvtedy sa v Slovenskej republike nezaznamenal žiaden domáci (autochtónny) prípad ochorenia na osýpky. V roku 2011 sa vyskytli dva importované prípady, v roku 2012 jeden importovaný prípad. V týchto prípadoch sa osoby nakazili mimo územia Slovenskej republiky. Išlo o Veľkú Britániu, Francúzsko a Rumunsko. Importovaný prípad sa objavil v Košiciach aj prednedávnom. Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach bolo Klinikou infektológie a cestovnej medicíny UN L. Pasteura v Košiciach hlásené prijatie 25- ročného pacienta s trvalým bydliskom v Taliansku s podozrením na osýpky. Pacient bol následne hospitalizovaný a bola mu nasadená adekvátna terapia. Pacient je v súčasnosti už prepustený z ústavnej starostlivosti v dobrom zdravotnom stave do domácej liečby.
 
Kontrola zaočkovanosti
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre každoročne vykonáva administratívnu kontrolu zaočkovanosti detí v Nitrianskom kraji, informovalo vedenie úradu. V minulom roku bola zaočkovanosť na osýpky kontrolovaná u detí narodených v rokoch 2012, 2013 a 2014. Vo všetkých kontrolovaných ročníkoch narodenia bola v Nitrianskom kraji zaočkovanosť detí proti osýpkam vyššia ako 95 percent. Pracovníci kontrolovali aj preočkovanie detí proti osýpkam, ročník narodenia 2004 - preočkovanie v 11. roku života, ktoré v Nitrianskom kraji dosahovalo 98,7 percenta. Zaočkovanosť proti osýpkam na úrovni okresov v Nitrianskom kraji je však nižšia, hranicu 95 percent zaočkovanosti nedosiahli v kontrolovaných ročníkoch okresy Nitra a Levice. Hlavnou príčinou nižšej zaočkovanosti detí proti osýpkam bolo odmietnutie očkovania zo strany rodičov.
      
Príznaky ochorenia
Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich podľa charakteristických vyrážok. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Ochorenie spôsobuje vírus osýpok zo skupiny paramyxovírusov. Inkubačný čas je približne 10 dní. Je to čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia.
Ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, trupe a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo. Obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému. Postihnuté sú najmä deti do 5 rokov veku.
Zdrojom nákazy je chorý človek v počiatočnom štádiu ochorenia (ešte pred objavením sa vyrážky). Ochorenie sa prenáša vzduchom kontaminovaným výlučkami horných dýchacích ciest chorého človeka. Imunita po prekonaní ochorenia je celoživotná. Nakoľko ide o vírusové ochorenie, liečba antibiotikami neprichádza do úvahy.
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, Regionálny úrad verejného zdravotníctva Nitra
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?