Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Šaliansky magazín

Z kroniky Šale: Pamätný dátum našej histórie 17. november 1989

Publikované Sala Online, 17.11.2018 - 14:08
Dnes, 17. novembra si pripomíname výročie Nežnej revolúcie.  Od roku 2001 je 17. november štátnym sviatkom – Dňom boja za slobodu a demokraciu.  
 
Rok 1989 priniesol národom v Československu, ako aj miliónom ďalších ľudí v strednej a východnej Európe, slobodu, demokraciu, obnovenie ľudských práv a vieru.
 
Na udalosti Nežnej revolúcie „nezabúda“ ani kronika nášho mesta. Prečítajte si, čo sa v nej o udalostiach z novembra 1989 uvádza. Text sme neupravovali.
 
Po 40.rokoch komunistickej totaliy,  po Poľsku, Maďarsku a NDR,  aj Československu svitli prvé dni slobodných prejavov občanov nášho štátu a dňa 17. novembra 1989 prejavili naše národy v Prahe svoju dávnu túžbu žiť v nezávislom štáte, bez diktatúry jednej politickej strany. Začali dni ,,Nežnej revolúcie", ktoré sa z Prahy preniesli do všetkých kútov našej vlasti. Na všetkých manifestačných stretnutiach a mítingoch s občanmi sa prejavovala veľká nespokojnosť s administratívno-byrokratickými riešeniami problémov komunistickými orgánmi. Hlavným cieľom týchto stretnutí bolo podnietiť občiansku aktivitu predovšetkým na odstránenie monopolu moci jedinej vládnucej strany, usporiadaním slobodných volieb a o faktické a reálne zrušenie vedúcej úlohy KSČ v každodennom živote.
V našom okrese to bola práve Šaľa, kde sa po prvý raz dňa 27.novembra 1989 uskutočnil Manifestačný štrajk, na čele ktorého stáli študenti gymnázia napriek tomu, že boli veľmi účinne kontrolovaní miestnymi orgánmi KSČ,SZM a výstavnými krajskými školskými inšpektormi z Bratislavy.
 
Prvý manifestačný štrajk za účasti cca 600-700 občanov,  študentov, pracovníkov miestnych podnikov a závodov sa konal na námestí vedľa Domu kultúry Chemik. Na jeho balkóne vystúpilo 18 rečníkov z rôznych organizácií nášho mesta. Títo vo svojich vystúpeniach ostro odsúdili nazhromaždené nedostatky zapríčinené komunistickým režimom a žiadali okamžité odstúpenie ich predstaviteľov. I keď úroveň jednotlivých vystúpení nemožno rovnako kladne hodnotiť, predsa u väčšiny vystupujúcich prevládal jasný cieľ odsúdiť doterajší režim neslobody na konkrétnych miestnych príkladoch zo života našich občanov. Zaujímavé bolo, že tohto mítingu sa zúčastnili aj okresní a miestni činitelia KSČ, ktorí však neboli schopní zaujať verejne žiadne stanovisko.
 
Po ukončení manifestačného štrajku sa zišla skupina občanov, aby založili Občianske Fórum. Občianske fórum zvolalo na deň 30.novembra 1989 do Domu kultúry verejný dialóg s občanmi a prihlásilo sa k hnutiu občianskej iniciatívy na Slovensku Verejnosť proti násiliu. Hnutie sú oprávnení zastupovať členovia užšieho koordinačného výboru v Šali, a to: Ing. Jozef Kozaňák,  Alexander Sedlák, MUDr. Peter Nemeš,  Ladislav Katona, MUDr. Mária Czelláriková, Ján Vicena a jeden zástupca študentov.
 
V sobotu 2. decembra 1989 sa uskutočnilo Manifestačné zhromaždenie občanov mesta, na ktorom vystúpili zástupcovia výboru VPN, pražský vysokoškolák a viacero rečníkov z rôznych sociálnych a záujmových skupín obyvateľstva. Na druhý deň vycestovali zástupcovia VPN do Bratislavy, kde nadviazali oficiálne kontakty s koordinačných výborov celoslovenského VPN.
 
28. novembra 1989 sa uskutočnil dialog VPN s predstaviteľmi mesta. Tu odznelo veľa pripomienok k práci MsNV i jeho čelných funkcionárom. Odpovede na najpálivejšie otázky neuspokojili väčšinu prítomných a preto Koordinačný výbor VPN vypracoval stanovisko, ktoré prednesie na januárovom zasadnutí MsNV.
 
Občania nášho mesta sa na výzvy VPN (verejnosti proti násiliu) schádzali na verejných podujatiach a zasadnutiach MsNV, kde sa otvorene a kriticky vyjadrovali k nazhromaždeným nedostatkom a neprávostiam, ktoré sprevádzali uplynulých 40 rokov totalitného režimu. Vedúce osobnosti bývalého komunistického režimu boli vyzvané VPN, aby sa dobrovoľne vzdali svojich funkcií. V podnikoch, závodoch, úradoch a školách boli na návrh zamestnancov slobodne zvolení noví vedúci pracovníci do vedúcich funkcií a tak postupne dochádzalo na všetkých úsekoch nášho verejného a hospodárskeho života k zásadným politickým a hospodárskym zmenám. Zrušila sa v meste, ako aj v podnikoch, závodoch a organizáciách vedúca úloha jedinej samozvanej a totalitnej komunistickej strany. Ich predstavitelia museli pod nátlakom verejnosti opustiť svoje miesta a odovzdať politickú a hospodársku moc slobodne zvoleným novým funkcionárom.

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?