Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Šaliansky magazín

Vianočná atmosféra v Šali

Publikované Sala Online, 19.11.2017 - 16:44
Do Vianoc nám ostáva ešte niekoľko týždňov. Vianočnú atmosféru si počas decembra budeme môcť vychutnať aj v Šali. Adventné obdobie nám v Šali budú spríjemňovať aj tradičné predvianočné podujatia.
 
Vianočná výzdoba
 
Pomaly, ale isto sa môžeme tešiť na vianočnú výzdobu v meste. Na tú sme každoročne zvyknutí najmä v centre mesta. Inak tomu nebude ani v tomto roku. Ako povedal Miroslav Políček z Mestského úradu v Šali, rozsah výzdoby bude podobný ako v minulom roku. Nová vianočná výzdoba v Šali v tomto roku nepribudne.
 
V roku 2014 pribudli „svetielka“ na budove mestského úradu, v tomto roku sa však budeme musieť zaobísť bez nich. Dôvod je jednoduchý, na budove mestského úradu bude čoskoro prebiehať rekonštrukcia. Táto vianočná výzdoba sa v tomto roku použije na budove Spoločenského domu vo Veči.Počas predvianočného obdobia bude naše mesto zdobiť aj vianočný stromček pred Mestským úradom. V Šali sa vianočný stromček rozsvecuje tradične na Mikuláša, ktorý privíta deti 6. decembra. Inak tomu nebude ani v tomto roku.
 
 
Mikuláš
 
V Šali budú môcť deti Mikuláša stretnúť aj viackrát. Podujatie s príchodom Mikuláša totiž usporiadajú viaceré organizácie v našom meste. Tradičnou organizáciou, ktorá takéto podujatie každoročne organizuje, je Mestské kultúrne stredisko v Šali. Mikuláš zavíta do Domu kultúry v Šali priamo 6. decembra. Jeho príchodu bude predchádzať zábavné vystúpenie v podaní u detí obľúbeného šalianskeho divadelného súboru Materinky.  Po jeho skončení sa deti môžu tešiť na príchod Mikuláša, anjela a čerta. Podujatie začne o 17.30 hodine.
 
Vo Veči bude Mikuláš chodiť a zabávať deti o deň neskôr, 7. decembra.  Podujatie bude spojené aj vianočným pochodom a organizuje ho občianske združenie Večania v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom. Celé podujatie začne stretnutím pred obchodným domom Tesco o 15.00 hodine, kde bude mať Mikuláš pristavený svoj koč a v sprievode detí prejde cez večianske sídlisko na Pribinovo námestie, kde otvorí prvý deň Vianočných trhov a rozdá deťom sladkosti.
 
 
Vianočné trhy
 
Vianočné trhy v Šali píšu už svoju niekoľkoročnú históriu. Miesto konania sa počas ostatných rokov viackrát menilo. Trhy sa v minulosti konali buď na ploche pred Mestským úradom alebo na Hlavnej ulici – pešej zóne. V tomto roku budú stánky i program na pešej zóne. Vianočné trhy nebudú chýbať ani v mestskej časti Veča. Tu sa po prvýkrát konali v roku 2014. Vianočné trhy sa vo Veči av Šali nebudú konať súčasne, tak ako tomu bolo aj v ostatných rokoch. Vianočné trhy sa budú konať najprv vo Veči a následne v Šali.
 
Súčasťou vianočných trhov bude opäť aj kultúrny program. „Od 12. do 20. decembra bude na pešej zóne každý deň čakať na návštevníkov kultúrny program.“, informovala Erika Kollerová z Mestského úradu v Šali. V minulom roku nás na vianočných trhoch v Šali zabávali napr. domáce folklórne súbory, ale aj  Gospel G.O.D.´s, Emma Drobná či Petra Humeňanská. Okrem divadelných, tanečných a hudobných vystúpení nechýbal ani živý Betlehem.
 
Korčuľovanie
 
Zimný štadión otvorí brány korčuliarom aj v tejto zimnej sezóne. Začiatok a koniec prevádzky zimného štadióna závisí každoročne od poveternostných podmienok. Predpokladaný termín otvorenia je mesiac december. Vyššie teploty nad nulou chladiacemu systému ľadovej plochy príliš neprajú a tak presný dátum otvorenia bude závisieť od počasia.  Svoje brány klzisko zvyčajne zatvára, ak to počasie dovolí,  po skončení jarných prázdnin.
 
Šalianska radnica prichádza v tomto roku aj s novinkou – umelým klziskom, ktoré bude umiestnené v centre mesta. Klzisko postavia na pešej zóne 5. decembra. Vyskúšať si ho budete môcť do 6. januára. Keďže má špeciálny povrch, zapožičať si budete musieť korčule určené na túto plochu. Zapožičanie bude zdarma.“, informovala Erika Kollerová z Mestského úradu v Šali. Umelé klzisko bude môcť vzniknúť vďaka viacerým miestnym sponzorom. Jeho kapacita bude približne 50 ľudí. Podobná plocha na korčuľovanie býva  počas vianočného obdobia aj v iných mestách. Napr. v Galante sa nachádza každoročne na Mierovom námestí.

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?