Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Šaliansky magazín

Slovenské Vianoce s tradičným sladkosťami. Na múku Babičkina voľba sa môžete vždy spoľahnúť.

Publikované Sala Online, 06.12.2018 - 19:17

Slovenské Vianoce s tradičným sladkosťami. Na múku Babičkina voľba sa môžete vždy spoľahnúť.

Väčšina z nás má rada tradičné slovenské Vianoce a našťastie si ešte stále nájdeme čas na vytvorenie vianočnej atmosféry a pohody. K tomu neodmysliteľne patrí vôňa vianočného čaju, balenie darčekov, tešenie sa na rozprávky, ale hlavne čarovná vôňa vianočného pečiva.
 
Tradičné recepty sa dedia po generácie a v mnohých rodinách sa stále pečie dohromady, alebo si aspoň koláčiky v rodine vymieňame. Určite to poznáte aj vy, že najlepšie vanilkové rožteky sú od babičky, mama zase najlepšie vie linecké pečivo a nemôžeme zabudnúť na labky od tety.
 
Aj tento rok vám prinášame tradičné recepty na obľúbené linecké koláčiky a klasickú vianočku.
 
Keď pečiete pre svojich blízkych, je dobré použiť tie najlepšie suroviny, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok. Na múku Babičkina voľba sa v tomto prípade môžete vždy spoľahnúť. Či už sa rozhodnete upiecť čokoľvek, v jej portfóliu vždy nájdete druh múky na tie najrôznejšie cestá.
 
LINECKÉ PEČIVO

INGREDIENCIE:

  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba (na krehké pečivo alebo špaldovej)
  • 2 vajcia
  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g práškového cukru
  • Jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citrónu
  • 1 vanilkový struk

POSTUP:

  1. Zmiešajte múku, cukor a citrónovú kôru.
  2. Pridajte vajcia, obsah vanilkového struku a pokrájané maslo.
  3. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a cez noc ho uložte do chladničky.
  4. Pred pečením predhrejte rúru na 160 ° C.
  5. Cesto si dajte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte z neho niekoľko mm hrubú placku.
  6. Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na papierom na pečenie vyložený plech.
  7. Linecké koláčiky pečte do ružova a po vychladnutí zlepujte marmeládou.

 

VIANOČKA
 
 
INGREDIENCIE (na 3 vianočky):
  • 1 kg hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 220 g masla
  • 280 g cukru krupice
  • 4 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 500 ml mlieka
  • Štipka soli
  • 1 sušené droždie
  • Kôra z 1 citrónu
  • Hrsť hrozienok
  • Hrsť orechov (mandle, vlašské orechy...)
  • Lyžica vanilkového cukru
  • Rum
POSTUP:
 
- Deň vopred vložte hrsť hrozienok do misky a zalejte ich rumom tak, aby boli ponorené (hladinu rumu tesne nad hrozienka).
- Do hrnčeka dajte 50 ml vlažného mlieka, sušené droždie, lyžicu múky a lyžičku cukru. Premiešajte a v teple nechajte 10 min odstáť.
- Do misy robota nasypte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z citróna.
- Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky, žĺtky, orechy, hrozienka aj s rumom, vlažné mlieko a zmes droždia.
- Pomocou hnetacieho háku hneťte najskôr 3 minúty pomaly a potom na vysokú rýchlosť tak dlho, kým cesto nie je vláčne a pružné.
- Potom vyklopte cesto na pomúčenú plochu a ešte trošku prepracujte rukami.
- Cesto vložte do múkou vysypanej misy, tú zakryte potravinovou fóliou a cesto nechajte v teple kysnúť asi 2-3 hodiny.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti (= 3 vianočky).
- Na každú vianočku rozdeľte cesto nasledovne: na dve polovice, obe polovice na 4 ks. 1 ks ešte rozkrojte napoly.
- Upleťte vrkoč zo 4 ks (na plechu vyloženom papierom na pečenie) a potrite ho vajcom.
- Upleťte vrkoč z 3 ks a položte ho na vrkoč zo 4 ks a potrite vajcom.
- Z 2 zostávajúcich najmenších kúskov zatočte "hada" a položte ho na vrkoč z 3 ks.
- Prostredný a horný "vrkoč" zahnite dole pod vianočku, aby bola pekne zakončená a držala pohromade - Uložte vianočky do tepla a nechajte ich ešte hodinu kysnúť.
- Pred pečením potrite vajcom (a ak chcete, posypte nasekanými orechmi) a vložte do rúry predhriatej na 150 ° C.
- Po 10 min znížte teplotu na 140 ° C a pečte ďalšiu hodinu. Ak sa vám už bude zdať vianočka upečená, vyberte ju. Dlhšie pečenia ju vysúša a znižuje vláčnosť.
 
TIP: Ak sa bojíte, že vianočka nie je stabilná, na niekoľkých miestach do nej pred pečením krížom napichajte špajdle. Po pečení nechajte vianočku pár minút ľahko vychladnúť, ale ešte za tepla špajdle vytiahnete.

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Polícia posilnila hliadky

Publikované Sala Online, 31.10.2018 - 20:01Polícia posilnila hliadky

Polícia zintenzívnila výkon služby a to nielen v cestnej premávke, ale aj v okolí cintorínov a na frekventovaných m...

V utorok nemusia byť obchody zo zákona zatvorené, niektoré upravili otváracie hodiny

Publikované Sala Online, 29.10.2018 - 18:53

Obchody na Slovensku nemusia byť v utorok, 30. októbra, počas mimoriadneho štátneho sviatku zo zákona zatvorené. Niektoré prevádzky však aj napriek tomu za...

Dokedy vám vyvezú bioodpad?

Publikované Sala Online, 24.10.2018 - 20:21

Pravidelný zber bioodpadu sa začal v marci, odvážať sa bude až do konca novembra. Ak bude počasie záhradkárom priať, zaradíme aj ďalšie zberné termíny...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Začali sa jesenné prázdniny, v niektorých školách sa neučilo už v pondelok

Publikované Sala Online, 31.10.2018 - 18:45Začali sa jesenné prázdniny, v niektorých školách sa neučilo už v pondelok

Školákom sa dnes začali jesenné prázdniny.  Do lavíc sa opäť vrátia v pondelok, 5. novembra. Viaceré školy mali svoje ...

Niekoľko tipov ako neplytvať potravinami

Publikované Sala Online, 21.10.2018 - 17:45

Denne vyhodí každý obyvateľ Slovenska takmer pol kila potravín.   Na celom svete sa vyhodí každ...

Ochráňte svojho škôlkara

Publikované Sala Online, 06.09.2018 - 19:51

Najúčinnejšou prevenciou voči chorobám v škôlkach je dodržiavanie hygienických návykov, očkovan...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

Tip na vianočný darček: Vstupenky na koncert Cigánskych diablov s tanečníkmi z Cirque du Soleil

Publikované Sala Online, 03.12.2018 - 20:26Tip na vianočný darček: Vstupenky na koncert Cigánskych diablov s tanečníkmi z Cirque du Soleil

Neopakovateľný hudobný zážitok čaká všetkých milovníkov dobrej hudby v Šali začiatkom februára budúceho roka.   Jedinečn...

Obľúbení herci a zabávači - ŠOKO, PUCHO a STAŠKO zaimprovizujú v Šali

Publikované Sala Online, 26.09.2018 - 20:58

Traja skvelí herci, komici a zabávači -  Juraj "Šoko" Tabaček, Lukáš "Pucho" Púchovský a S...

Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Puchovský a Stano Staško sa predvedú v divadelnej improvizácii. Vyhrajte dve vstupenky originálnu smršť humoru v podaní 3T – Tri tvorivé tvory.

Publikované Sala Online, 07.09.2018 - 20:18

Originálna smršť okamžitého humoru od troch tvorivých tvorov zo Žiliny. Tri tvorivé tvory – 3T alias...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Obľúbené kúpaliská Šaľanov. Ktoré je to vaše?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií