Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Šaliansky magazín

Poctivá Veľká noc so špaldovou múkou. Upečte si špaldový chlieb, makový veniec alebo veľkonočné cupcakes.

Publikované Sala Online, 13.03.2018 - 16:14
Chcete poňať Veľkú noc klasicky a predsa originálne? Vyskúšajte tradičné recepty ako ich nepoznáte a použite namiesto klasickej múky múku špaldovú, ktorú na slovenský trh prináša Babičkina voľba.
 
Špaldovú múku dnes vnímame ako exotickú záležitosť, naši prapredkovia ju pritom používali bežne. Špalda je slovo, ktoré označuje špaldovú pšenicu, ktorej korene siahajú ďaleko do európskej histórie. Teraz sa u nás zase vracia do módy a našťastie našla svoje miesto aj na našich poliach. Obľubu si získala najmä pre svoj obsah bielkovín, vlákniny a minerálnych látok. Špaldová múka sa vyznačuje špecifickou orieškovou chuťou. Veľkonočné pečenie je teda ideálna príležitosť na to ju konečne pustiť do kuchyne.

Ktorú variantu si zaobstarať?
 
Pokiaľ s pečením s celozrnnou špaldou začínate, odporúčame ju zmiešať v pomere 1: 2 s klasickou pšeničnou múkou a postupne podiel špaldovej celozrnnej múky v ceste zvyšovať.
Hladká špaldová múka má podobné vlastnosti ako pšeničná hladká a môže v recepte úplne alebo čiastočne nahradiť pšeničnú hladkú múku, a to aj na kysnuté cesto.
                                                                             
Kysnutý veniec s makom a slivkovým lekvárom
 

Ingrediencie na cesto:
• 300 g špaldovej múky Babičkina voľba
• 200 g hladkej múky na kysnuté cesto Babičkina voľba
• 250 ml mlieka
• 80 ml rumu
• 50 g rozpusteného masla
• 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
• 60 g cukru
• 10 g sušeného droždia
• štipka soli

Ingrediencie na náplň:
• 140 ml mlieka
• 120 g maku
• 30 ml rumu
• 2 vrchovaté lyžice slivkového lekváru + ďalší slivkový lekvár na potretie
• 2 lyžice cukru

Postup:
1. Do misy nasypte múku a premiešajte ju s cukrom a soľou.
2. Prilejte mlieko, rum, maslo a pridajte žĺtky i droždie.
3. Vypracujte pružné cesto pomocou robota, alebo ručným miesením.
4. Cesto vložte do čistej nádoby, prekryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1,5 hodiny.
5. Počas kysnutia si pripravte náplň. Do kastrólika nalejte mlieko, pridajte mak a 2 lyžice lekváru.
6. Za stáleho miešania zvarte makovú zmes na veľmi hustú kašu. Tú odstavte a zrieďte rumom. Nechajte vychladnúť.
7. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú časť vyvaľkajte na veľmi tenkú placku a tú potrite lekvárom.
8. Na lekvár navrstvite makovú zmes a všetko poprášte cukrom. Každú placku zrolujte ako závin a preneste na plech, aby sa vám neskôr lepšie pracovalo.
9. Závin pozdĺžne rozkrojte a obe časti zmotajte ako jednoduchý "vrkoč", rezom hore. To isté urobte s druhým závinom.
10. Na záver oba "copy" zmotajte rovnakým spôsobom dohromady a spojte ich do tvaru venca.
11. Veniec potrite rozšľahaným vajcom a pečte na 175 ° C asi 30 minút.
 
Veľkonočné cupcakes s tvarohovým krémom
 
 
Ingrediencie na cesto:
• 120 g masla
• 140 g krupicového cukru
• 3 vajcia
• 1 vanilkový cukor
• 70 ml mlieka
• 200 g hladkej špaldovej múky Babičkina voľba
• štipka soli
• ½ kypriaceho prášku do pečiva
• Kôra a šťava z 1 citróna

Ingrediencie na krém:
• 250 g mäkkého tvarohu
• 50 g práškového cukru
• 100 ml smotany na šľahanie
• 1 vanilkový struk
• Lyžička citrónovej kôry
• Marcipán na ozdobu

Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 ° C a formu na mafiny vyložte papierovými košíčkami.
2. V jednej nádobe zmiešajte všetky suché ingrediencie, okrem práškového cukru.
3. V inej nádobe vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom a vajcami do peny.
4. Zmiešajte obe časti dohromady a pridajte citrónovú šťavu a kôru.
5. Cestom naplňte košíčky asi do ¾ a dajte piecť. Pečte dozlatista, asi 15 minút.
6. Krém pripravte tak, že na pomalé otáčky vyšľahajte tvaroh so smotanou a cukrom. Pridajte tiež obsah jedného vanilkového struku.
7. Vychladnuté korpusy zdobte krémom pomocou zdobiaceho vrecúška.
8. Pred podávaním každý cupcake ozdobte marcipánom.
 
Semienkový chlieb zo špaldovej múky
 
Ingrediencie:
• 350 ml vody
• 1,5 lyžičky sušeného droždia
• 1 lyžička cukru
• 220 g celozrnnej špaldovej múky Babičkina voľba
• 220 g celozrnnej ražnej chlebovej múky
• 1 lyžička octu
• 1 lyžička olivového oleja
• 2 lyžičky soli
• 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
• 80 g slnečnicových semienok
• 80 g ľanových semienok
• 40 g tekvicových semienok

Postup:
1. Do misy nasypte obe múky, zmiešajte ich so soľou a semienkami a do stredu urobte jamku.
2. Do vzniknutej jamky nalejte vlažnú vodu, nasypte droždie a cukor. Potom nechajte všetko asi 15 minút odstáť.
3. Pridajte ocot, rozmarín a olivový olej a všetko premiešajte. Prikryte misu potravinovou fóliou a nechajte asi 1 hodinu kysnúť v teple.
4. Vykysnuté cesto presuňte do olejom vymastenej chlebovej formy a nechajte ešte 20 minút kysnúť na teplom mieste.
5. Povrch chleba môžete ešte posypať semienkami a ľahko ich do neho zatlačiť. Potom pečte v rúre predhriatej na 180 ° C asi 45-60 minút, alebo kým nie je na povrchu zlatistý. To, či je hotový, môžete vyskúšať aj pomocou špajdle.

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?