Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

Publikované Sala Online, 23.07.2019 - 19:17

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení.
 
Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radí hlavne hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. "Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po šiestich až 12 hodinách," vysvetlila Ivana Sedliačiková z RÚVZ v Banskej Bystrici.
 
Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny.
 
Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz.

1.
  Čistota
-     Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
-     Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
-     Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

2.
  Oddeľovanie surovín 
-    Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
-     Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
-     Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami
 
3.  Dôkladné varenie
-     Potraviny varte dôkladne,najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
-     Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
-     Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla
 
4.  Bezpečné skladovanie
-     Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
-     Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
-     Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
-     Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
-     Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke  
 
5.  Bezpečná voda a suroviny
-     Používajte len pitnú vodu
-     Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
-     Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
-     Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
-     Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR
Foto: pixabay.com
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Rodič už nezíska pandemickú OČR, ak dieťa nechá doma pre obavy z koronavírusu

Publikované Sala Online, 22.09.2020 - 14:52Rodič už nezíska pandemickú OČR, ak dieťa nechá doma pre obavy z koronavírusu

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že nárok na dávku pandemické ošetrovné (OČR) už nebude mať rodič, ktorý nedá svoje dieťa do školy a...

Na podujatiach bez občerstvenia

Publikované Sala Online, 19.09.2020 - 12:41

Vo štvrtok, 18. septembra, vstúpili do platnosti nové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva. Vo veľkej miere upravujú podmienky konania hromadných podujatí.Pl...

Česko červené, platia viaceré výnimky

Publikované Sala Online, 18.09.2020 - 19:14

Na hraniciach s Českou republikou platí od dnešného dňa,  18. septembra, režim červených krajín Európskej únie. Pre cestovanie platia sprísnené pravid...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

V Šali vzniklo Centrum právnej pomoci

Publikované Sala Online, 19.09.2020 - 20:46V Šali vzniklo Centrum právnej pomoci

V spolupráci s mestom Šaľa bude už čoskoro na Mestskom úrade v Šali naplno fungovať konzultačné pracovisko Centra p...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 17.07.2020 - 15:51

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...

Vyhrajte rodinné vstupenky na Vianočný festival pre deti a balík darčekov k tomu

Publikované Sala Online, 02.12.2019 - 09:53

Vianočný festival sa uskutoční 8. decembra v Dome kultúry v Šali. Začne o 15.00 hodin...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V utorok je MHD zdrama

Publikované Sala Online, 22.09.2020 - 09:16V utorok je MHD zdrama

Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa napriek dosahom pandémie Covid- 19 do 14. septembra zaregistrovalo 49 sa...

Návrhy na udelenie ocenení môžete podávať do konca septembra

Publikované Sala Online, 21.09.2020 - 18:15

Mesto bude udeľovať ocenenia aj v tomto roku. Výzva na predkladanie návrhov na udelenie ocenení...

Knižné búdky tešia knihomoľov

Publikované Sala Online, 20.09.2020 - 13:17

Dobrovoľnícky projekt pre milovníkov literatúry dorazil do Šale v marci minulého roku. Prvú kni...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Obľúbené kúpaliská Šaľanov. Ktoré je to vaše?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií