Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

Publikované Sala Online, 23.07.2019 - 19:17

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení.
 
Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radí hlavne hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. "Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po šiestich až 12 hodinách," vysvetlila Ivana Sedliačiková z RÚVZ v Banskej Bystrici.
 
Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny.
 
Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz.

1.
  Čistota
-     Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
-     Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
-     Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

2.
  Oddeľovanie surovín 
-    Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
-     Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
-     Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami
 
3.  Dôkladné varenie
-     Potraviny varte dôkladne,najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
-     Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
-     Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla
 
4.  Bezpečné skladovanie
-     Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
-     Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
-     Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
-     Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
-     Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke  
 
5.  Bezpečná voda a suroviny
-     Používajte len pitnú vodu
-     Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
-     Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
-     Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
-     Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR
Foto: pixabay.com
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Posvietia si na železničné priecestia

Publikované Sala Online, 20.10.2019 - 15:25Posvietia si na železničné priecestia

Ako už polícia viackrát avizovala, v záujme ochrany života a zdravia účastníkov cestnej premávky, nepoľaví v kontro...

Elektronický občiansky preukaz bude čoskoro možné využívať pri elektronických službách viacerých štátov EÚ

Publikované Sala Online, 08.10.2019 - 19:12

Európska komisia schválila notifikáciu slovenskej schémy elektronickej identifikácie v najvyššej úrovni zabezpečenia, čo znamená, že všetky členské štáty EÚ bud...

Pozor na migrujúcu zver

Publikované Sala Online, 03.07.2019 - 16:33

Polícia radí:   Pomerne často rieši polícia udalosti, pri ktorých dôjde k stretu auta a  zveri. Takéto stretnutie končí, v tom lepšom prípa...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

Publikované Sala Online, 23.07.2019 - 19:17V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici veľmi dôležité skladov...

Poctivé veľkonočné pečenie s múkou Babičkina voľba

Publikované Sala Online, 17.04.2019 - 17:22

K Veľkej noci patrí rovnako ako k Vianociam celý rad tradičného pečiva, bez ktorého si ju nevieme pr...

Aj škôlkari triedia odpad

Publikované Sala Online, 14.04.2019 - 17:27

Nikdy nie je dosť skoro začať – zrejme v tomto duchu sa rozhodlo vedenie MŠ 8. mája zabezpečiť ...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

Šaľa Maxi Festík 2019 privíta aj Smejka a Tanculienku. Vyhrajte rodinný balík vstupeniek

Publikované Sala Online, 03.06.2019 - 19:20Šaľa Maxi Festík 2019 privíta aj Smejka a Tanculienku. Vyhrajte rodinný balík vstupeniek

Okrem Smejka a Tanculienky  vystúpia na festíku ďalší obľúbení detskí interpreti – Hanička a Murko, Lolo a Piš...

Paľo Habera o horúcej novinke: Vznikla len tak - pre radosť!

Publikované Sala Online, 28.05.2019 - 18:14

Paľo Habera a skupina TEAM sa objavia pred letom na koncertnom turné pod názvom HABERA & TEAM 2019...

Vyhrajte dve vstupenky na divadelno – hudobnú komédiu Klimaktérium... a čo?

Publikované Sala Online, 14.04.2019 - 14:14

Jedna z najúspešnejších divadelných komédií Európy mieri do Šale. Divadlo komédie už v máji uvedie...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Obľúbené kúpaliská Šaľanov. Ktoré je to vaše?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií