Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

Publikované Sala Online, 23.07.2019 - 19:17

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení.
 
Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radí hlavne hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. "Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po šiestich až 12 hodinách," vysvetlila Ivana Sedliačiková z RÚVZ v Banskej Bystrici.
 
Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny.
 
Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz.

1.
  Čistota
-     Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
-     Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
-     Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

2.
  Oddeľovanie surovín 
-    Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
-     Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
-     Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami
 
3.  Dôkladné varenie
-     Potraviny varte dôkladne,najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
-     Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
-     Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla
 
4.  Bezpečné skladovanie
-     Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
-     Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
-     Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
-     Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
-     Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke  
 
5.  Bezpečná voda a suroviny
-     Používajte len pitnú vodu
-     Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
-     Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
-     Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
-     Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR
Foto: pixabay.com
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Pozor na migrujúcu zver

Publikované Sala Online, 03.07.2019 - 16:33Pozor na migrujúcu zver

Polícia radí:   Pomerne často rieši polícia udalosti, pri ktorých dôjde k stretu auta a  zveri. Takéto stretnutie ...

Daňové priznanie môžete podať aj pondelok

Publikované Sala Online, 31.03.2019 - 18:38

Koniec marca je termín kedy daňové úrady po celom Slovensku predlžujú úradné hodiny. Daňové priznanie ste mohli počas uplynulého týždňa podať až do neskorých po...

Na 2. kolo volieb treba nový hlasovací preukaz

Publikované Sala Online, 19.03.2019 - 19:43

Ak sa nebudete počas 2. kola prezidentských volieb nachádzať v mieste svojho trvalého bydliska, voliť môžete kdekoľvek na Slovensku. Potrebujete však k[nbs...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

Publikované Sala Online, 23.07.2019 - 19:17V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici veľmi dôležité skladov...

Poctivé veľkonočné pečenie s múkou Babičkina voľba

Publikované Sala Online, 17.04.2019 - 17:22

K Veľkej noci patrí rovnako ako k Vianociam celý rad tradičného pečiva, bez ktorého si ju nevieme pr...

Aj škôlkari triedia odpad

Publikované Sala Online, 14.04.2019 - 17:27

Nikdy nie je dosť skoro začať – zrejme v tomto duchu sa rozhodlo vedenie MŠ 8. mája zabezpečiť ...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

Šaľa Maxi Festík 2019 privíta aj Smejka a Tanculienku. Vyhrajte rodinný balík vstupeniek

Publikované Sala Online, 03.06.2019 - 19:20Šaľa Maxi Festík 2019 privíta aj Smejka a Tanculienku. Vyhrajte rodinný balík vstupeniek

Okrem Smejka a Tanculienky  vystúpia na festíku ďalší obľúbení detskí interpreti – Hanička a Murko, Lolo a Piš...

Paľo Habera o horúcej novinke: Vznikla len tak - pre radosť!

Publikované Sala Online, 28.05.2019 - 18:14

Paľo Habera a skupina TEAM sa objavia pred letom na koncertnom turné pod názvom HABERA & TEAM 2019...

Vyhrajte dve vstupenky na divadelno – hudobnú komédiu Klimaktérium... a čo?

Publikované Sala Online, 14.04.2019 - 14:14

Jedna z najúspešnejších divadelných komédií Európy mieri do Šale. Divadlo komédie už v máji uvedie...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Obľúbené kúpaliská Šaľanov. Ktoré je to vaše?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií