Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

Salmonelóze sa môžete vyhnúť

Publikované Sala Online, 03.07.2018 - 12:45
Rizikom pre vznik nepríjemného ochorenia -  salmonelózy, sú  predovšetkým nedostatočne tepelne spracované jedlá z hydiny a vajec. Nezabúdajte však ani na pôsobenie slnečných lúčov a nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute.

Horúce počasie, ktoré tento rok prišlo skôr ako obvykle, sa prejavilo na vyššom výskyte epidémií salmonelózy. Počas apríla a mája ich prepuklo sedemdesiatdva, pričom spolu ochorelo 270 ľudí. V rovnakom období vlani ich bolo tridsaťosem a potrápili 169 ľudí. Najväčší počet ochorení býva každoročne spravidla počas júna, júla a augusta, minulý rok za tieto tri letné mesiace potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí. ,,Okrem horúčav môže byť príčinou zvýšeného počtu ochorení v tomto roku aj to, že sa skôr začala sezóna grilovačiek,  či rozličných osláv a na nich si ľudia často nedostatočne tepelne upravia mäso a potraviny, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ hovorí epidemiologička MUDr. Martina Pántiková Valachová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

,,Baktéria salmonella je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere  dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu.  Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,“ zdôrazňuje základné pravidlá prevencie  MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
 
Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rastú veľmi rýchlo. ,,Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ upozorňuje MUDr. Iveta Trusková.
 
Nepríjemné príznaky salmonelózy - vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi, nastupujú už 6 - 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nebezpečná pri ochorení je strata tekutín, najviac sú ohrozené malé deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.


Pozor na slnko
Pre množenie sa mnohých mikroorganizmov je najvhodnejšia teplota v rozpätí od 15 stupňov do 50 stupňov Celzia. ,,Pre patogénne mikroorganizmy, teda také, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je optimálnych 37 stupňov Celzia,“ hovorí Ing. Milada Syčová, vedúca oddelenia Národného referenčného centra a laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade. Pripomína, že teplota skladovania potravín je jedným z rozhodujúcich ukazovateľov ich bezpečnosti.
 
,,Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Pre to, aby sa zabránilo pomnoženiu mikroorganizmov na úroveň, ktorá by mala za následok vznik ochorenia po skonzumovaní potraviny, alebo aby sa potraviny predčasne nepokazili je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali čo najskôr. V trvanlivých mäsových výrobkoch ako sú salámy, či klobásky sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky, ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu.“ Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. ,,Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť.“ dodáva. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú mikrobiálnu kontamináciu potravín či už hmyzom alebo hlodavcami.

Zdravé rady:
Nekonzumujte rizikové potraviny neznámeho pôvodu
Používajte iba pitnú vodu
Chráňte potraviny pred hmyzom a hlodavcami
Jedlá dôkladne tepelne spracúvajte, bezpečnými kulinárskymi postupmi
Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou pitnou vodou
Nepoužívajte potraviny po dátume spotreby
Dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov
Pred prípravou jedla i počas nej si dôkladne umývajte ruky
Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými jedlami.
Nezmrazujte znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny
Mäso nakupujte iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení
Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny noste v lete v taškách s chladiacimi vložkami
 
Salmonelóza sa prenáša nielen nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami, výrobkami z nich a pokrmami, do ktorých sa pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ale aj kontaminovanými rastlinnými potravinami (nedostatočne umytá zelenina, ovocie).  Salmonely ničí teplota 75 stupňov Celzia počas 10 minút. Teplota musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu. 
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Daňové priznanie môžete podať aj pondelok

Publikované Sala Online, 31.03.2019 - 18:38Daňové priznanie môžete podať aj pondelok

Koniec marca je termín kedy daňové úrady po celom Slovensku predlžujú úradné hodiny. Daňové priznanie ste mohli počas uplynulého t...

Na 2. kolo volieb treba nový hlasovací preukaz

Publikované Sala Online, 19.03.2019 - 19:43

Ak sa nebudete počas 2. kola prezidentských volieb nachádzať v mieste svojho trvalého bydliska, voliť môžete kdekoľvek na Slovensku. Potrebujete však k[nbs...

Seniori dajte si pozor a buďte obozretní!

Publikované Sala Online, 22.02.2019 - 19:27

Polícia upozorňuje najmä seniorov na  podvodné praktiky ľudí, ktorí túto vekovú kategóriu oslovujú pod rôznymi zámienkami v ich rodinných domoch. [nb...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Poctivé veľkonočné pečenie s múkou Babičkina voľba

Publikované Sala Online, 17.04.2019 - 17:22Poctivé veľkonočné pečenie s múkou Babičkina voľba

K Veľkej noci patrí rovnako ako k Vianociam celý rad tradičného pečiva, bez ktorého si ju nevieme predstaviť. Baranček, mazanec, j...

Aj škôlkari triedia odpad

Publikované Sala Online, 14.04.2019 - 17:27

Nikdy nie je dosť skoro začať – zrejme v tomto duchu sa rozhodlo vedenie MŠ 8. mája zabezpečiť ...

Deň narcisov už vo štvrtok

Publikované Sala Online, 09.04.2019 - 18:51

V poradí už 23. ročník najväčšej verejno – prospešnej finančnej zbierky na Slovenku – Deň narcisov, ...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

Vyhrajte dve vstupenky na divadelno – hudobnú komédiu Klimaktérium... a čo?

Publikované Sala Online, 14.04.2019 - 14:14Vyhrajte dve vstupenky na divadelno – hudobnú komédiu  Klimaktérium... a čo?

Jedna z najúspešnejších divadelných komédií Európy mieri do Šale. Divadlo komédie už v máji uvedie na šalianske javisko komédiál...

Vyhrajte vstupenky na koncert Fragile

Publikované Sala Online, 24.02.2019 - 15:41

Hudobná skupina zložená z populárnych osobností, známych z televíznych seriálov, divadelných a muzik...

Nitriansky samosprávny kraj opäť udelí ocenenie Starostlivý anjel

Publikované Sala Online, 22.01.2019 - 17:44

Nitriansky samosprávny kraj bude aj v tomto roku oceňovať najlepších pracovníkom zariadení soci...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Obľúbené kúpaliská Šaľanov. Ktoré je to vaše?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií