Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

Salmonelóze sa môžete vyhnúť

Publikované Sala Online, 03.07.2018 - 12:45
Rizikom pre vznik nepríjemného ochorenia -  salmonelózy, sú  predovšetkým nedostatočne tepelne spracované jedlá z hydiny a vajec. Nezabúdajte však ani na pôsobenie slnečných lúčov a nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute.

Horúce počasie, ktoré tento rok prišlo skôr ako obvykle, sa prejavilo na vyššom výskyte epidémií salmonelózy. Počas apríla a mája ich prepuklo sedemdesiatdva, pričom spolu ochorelo 270 ľudí. V rovnakom období vlani ich bolo tridsaťosem a potrápili 169 ľudí. Najväčší počet ochorení býva každoročne spravidla počas júna, júla a augusta, minulý rok za tieto tri letné mesiace potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí. ,,Okrem horúčav môže byť príčinou zvýšeného počtu ochorení v tomto roku aj to, že sa skôr začala sezóna grilovačiek,  či rozličných osláv a na nich si ľudia často nedostatočne tepelne upravia mäso a potraviny, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ hovorí epidemiologička MUDr. Martina Pántiková Valachová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

,,Baktéria salmonella je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere  dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu.  Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,“ zdôrazňuje základné pravidlá prevencie  MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
 
Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rastú veľmi rýchlo. ,,Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ upozorňuje MUDr. Iveta Trusková.
 
Nepríjemné príznaky salmonelózy - vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi, nastupujú už 6 - 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nebezpečná pri ochorení je strata tekutín, najviac sú ohrozené malé deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.


Pozor na slnko
Pre množenie sa mnohých mikroorganizmov je najvhodnejšia teplota v rozpätí od 15 stupňov do 50 stupňov Celzia. ,,Pre patogénne mikroorganizmy, teda také, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je optimálnych 37 stupňov Celzia,“ hovorí Ing. Milada Syčová, vedúca oddelenia Národného referenčného centra a laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade. Pripomína, že teplota skladovania potravín je jedným z rozhodujúcich ukazovateľov ich bezpečnosti.
 
,,Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Pre to, aby sa zabránilo pomnoženiu mikroorganizmov na úroveň, ktorá by mala za následok vznik ochorenia po skonzumovaní potraviny, alebo aby sa potraviny predčasne nepokazili je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali čo najskôr. V trvanlivých mäsových výrobkoch ako sú salámy, či klobásky sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky, ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu.“ Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. ,,Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť.“ dodáva. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú mikrobiálnu kontamináciu potravín či už hmyzom alebo hlodavcami.

Zdravé rady:
Nekonzumujte rizikové potraviny neznámeho pôvodu
Používajte iba pitnú vodu
Chráňte potraviny pred hmyzom a hlodavcami
Jedlá dôkladne tepelne spracúvajte, bezpečnými kulinárskymi postupmi
Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou pitnou vodou
Nepoužívajte potraviny po dátume spotreby
Dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov
Pred prípravou jedla i počas nej si dôkladne umývajte ruky
Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými jedlami.
Nezmrazujte znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny
Mäso nakupujte iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení
Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny noste v lete v taškách s chladiacimi vložkami
 
Salmonelóza sa prenáša nielen nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami, výrobkami z nich a pokrmami, do ktorých sa pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ale aj kontaminovanými rastlinnými potravinami (nedostatočne umytá zelenina, ovocie).  Salmonely ničí teplota 75 stupňov Celzia počas 10 minút. Teplota musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu. 
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Polícia posilnila hliadky

Publikované Sala Online, 31.10.2018 - 20:01Polícia posilnila hliadky

Polícia zintenzívnila výkon služby a to nielen v cestnej premávke, ale aj v okolí cintorínov a na frekventovaných m...

V utorok nemusia byť obchody zo zákona zatvorené, niektoré upravili otváracie hodiny

Publikované Sala Online, 29.10.2018 - 18:53

Obchody na Slovensku nemusia byť v utorok, 30. októbra, počas mimoriadneho štátneho sviatku zo zákona zatvorené. Niektoré prevádzky však aj napriek tomu za...

Dokedy vám vyvezú bioodpad?

Publikované Sala Online, 24.10.2018 - 20:21

Pravidelný zber bioodpadu sa začal v marci, odvážať sa bude až do konca novembra. Ak bude počasie záhradkárom priať, zaradíme aj ďalšie zberné termíny...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Začali sa jesenné prázdniny, v niektorých školách sa neučilo už v pondelok

Publikované Sala Online, 31.10.2018 - 18:45Začali sa jesenné prázdniny, v niektorých školách sa neučilo už v pondelok

Školákom sa dnes začali jesenné prázdniny.  Do lavíc sa opäť vrátia v pondelok, 5. novembra. Viaceré školy mali svoje ...

Niekoľko tipov ako neplytvať potravinami

Publikované Sala Online, 21.10.2018 - 17:45

Denne vyhodí každý obyvateľ Slovenska takmer pol kila potravín.   Na celom svete sa vyhodí každ...

Ochráňte svojho škôlkara

Publikované Sala Online, 06.09.2018 - 19:51

Najúčinnejšou prevenciou voči chorobám v škôlkach je dodržiavanie hygienických návykov, očkovan...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

Tip na vianočný darček: Vstupenky na koncert Cigánskych diablov s tanečníkmi z Cirque du Soleil

Publikované Sala Online, 03.12.2018 - 20:26Tip na vianočný darček: Vstupenky na koncert Cigánskych diablov s tanečníkmi z Cirque du Soleil

Neopakovateľný hudobný zážitok čaká všetkých milovníkov dobrej hudby v Šali začiatkom februára budúceho roka.   Jedinečn...

Obľúbení herci a zabávači - ŠOKO, PUCHO a STAŠKO zaimprovizujú v Šali

Publikované Sala Online, 26.09.2018 - 20:58

Traja skvelí herci, komici a zabávači -  Juraj "Šoko" Tabaček, Lukáš "Pucho" Púchovský a S...

Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Puchovský a Stano Staško sa predvedú v divadelnej improvizácii. Vyhrajte dve vstupenky originálnu smršť humoru v podaní 3T – Tri tvorivé tvory.

Publikované Sala Online, 07.09.2018 - 20:18

Originálna smršť okamžitého humoru od troch tvorivých tvorov zo Žiliny. Tri tvorivé tvory – 3T alias...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Obľúbené kúpaliská Šaľanov. Ktoré je to vaše?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií