Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

Poctivé veľkonočné pečenie s múkou Babičkina voľba

Publikované Sala Online, 17.04.2019 - 17:22

Poctivé veľkonočné pečenie s múkou Babičkina voľba

K Veľkej noci patrí rovnako ako k Vianociam celý rad tradičného pečiva, bez ktorého si ju nevieme predstaviť. Baranček, mazanec, judáše, ale napríklad aj plnka. Okrem týchto vyložene klasických pokrmov si ale môžete upiecť aj niečo modernejšie, čo si napriek tomu s tradíciou nijako neprotirečí a múky Babičkina voľba vám prácu navyše trochu uľahčia.

Aj v dnešnej dobe, kedy je možné si mnoho výrobkov kúpiť v obchodoch, veľa rodín stále pečie svoje poctivé domáce koláče. Najmä ak máte deti, je to skvelý spôsob, ako s nimi aktívne stráviť  čas, niečo ich naučiť a navyše si na výsledku ešte pochutnať. Čo si teda tento rok všetko upiecť?
 
Slaný koláč s hráškom a mrkvou
 
 
INGREDIENCIE NA CESTO
  • 300 g hladkej múky Babičkina voľba na krehké pečivo
  • 150 g masti
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 50 ml studenej vody
 
INGREDIENCIE NA NÁPLŇ
  • 200 g hrášku
  • 3 menšie mrkvy
  • veľká hrsť petržlenovej vňate
  • 350 ml 30% smotany
  • 4 vajcia
  • štipka muškátového oriešku
soľ a korenie
 
POSTUP
  1. Rúru zapnite na 180 ° C. Do misy nasypte múku, pridajte pokrájanú masť, vajce, soľ a vodu.
  2. Rukami vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a uložte aspoň na hodinu oddýchnuť do chladničky
  3. Vychladnuté cesto vyvaľkajte medzi dvoma archami papiera na pečenie. Horný papier zlúpnite a pomocou spodného cesto ľahko preklopte do koláčovej formy. Potom zložte aj druhý papier a cesto do formy urovnajte a prebytočné kraja odrežte.
  4. Na cesto rozvrstvite hrášok a pokrájanú očistenú mrkvu
  5. Vajcia vyšľahajte so smotanou, pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie. Zmesou zalejte zeleninu v koláči a pečte vo vyhriatej rúre asi 40 minút, kým povrch nie je pevný a zlatistý
 
Kysnutí zajačikovia
 
 
 
INGREDIENCIE
  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 vanilkový cukor
  • 20 g cukru
  • štipka soli
  • vajce na potretie
  • klinček na ozdobenie
POSTUP
  1. Do misy preosejte múku, pridajte všetky zvyšné ingrediencie a zamieste cesto. Potom ho vyklopte na pomúčenú plochu. Ručne cesto vypracujte tak, aby bolo pružné a potom ho uložte do čistej misy, prekryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.
  2. Rúru zapnite na 180 ° C. Z vykysnutého cesta tvarujte jednotlivých zajačikov a klaďte ich na papierom na pečenie vyložený plech s dostatočnými rozostupmi.
  3. Každého zajačika potrite vajcom a dozdobte klinčekom, ktorý bude pripomínať oko.
  4. Nechajte ešte asi 10 minút kysnúť na plechu a potom pečte dozlata zhruba 20 minút
Mazanec zo špaldovej múky
 
 
INGREDIENCIE
  • 300 g hladkej špaldovej múky Babičkina voľba
  • 200 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 110 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky+ 1 vajce na potretie
  • 120 g cukru  krupice
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 30 g droždia
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 lyžice rumu
  • hrsť hrozienok
  • hrsť mandlí
POSTUP
  1. Do misy nasypte múku, cukor a vanilkový cukor, premiešajte a do stredu urobte jamku.
  2. Do jamky nalejte mlieko a rozdrobte droždie. Nechajte asi 10 min odstáť, kým kvások nevzíde.
  3. K múke pridajte všetky zvyšné suroviny okrem mandlí a zamieste hladké pružné cesto. To vložte do čistej misy, prekryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  4. Rúru zapnite na 150 ° C. Po vykysnutí vytvarujte z cesta mazanec, potrite ho rozšľahaným vajcom a posypte pokrájanými mandľami. Nechajte asi 10 minút nakysnúť. Pečte asi 60 minút dozlatista.

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Slovenská pošta upozorňuje na falošné pracovné ponuky, ktoré sa šíria v jej mene

Publikované Sala Online, 27.05.2021 - 20:31Slovenská pošta upozorňuje na falošné pracovné ponuky, ktoré sa šíria v jej mene

Slovenská pošta upozorňuje občanov na podvodné ponuky práce, ktoré sa šíria po sociálnych sieťach v mene Slovenskej pošty.  ...

Opatrenia závisia od farby okresu

Publikované Sala Online, 19.05.2021 - 09:01

Slovensko sa od pondelka riadi upraveným covidovým automatom, ktorý prináša viacero zmien pre reštaurácie a obchodné domy, fitnescentrá či akvaparky, ale aj nos...

Pošty sú otvorené v pôvodnom režime

Publikované Sala Online, 11.05.2021 - 19:14

Pobočky Slovenskej pošty sú od včerajšieho dňa, 10. mája, otvorené podľa pôvodných otváracích hodín. Rušia sa aj pravidelné obedné dezinfekčné prestávky. [nbsp...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

V CVČ prebiehajú denné letné tábory pre deti

Publikované Sala Online, 10.07.2021 - 20:03V CVČ prebiehajú denné letné tábory pre deti

Denné tábory v šalianskom Centre voľného času sú každoročne obľúbené a vypredané.   Osem týždňov voľna znamená rad...

Žiaci ZŠ J. C. Hronského vytvorili mamám desiatky rozličných darčekov

Publikované Sala Online, 11.05.2021 - 19:20

Krabičky lásky, fľaše priania, špeciálne listy, srdiečka či krabičky potešili mamy žiakov zo Základn...

V Šali chystajú mobilný zber použitých kuchynských olejov

Publikované Sala Online, 30.04.2021 - 19:42

Použitý olej by sa nemal vylievať do výlevky ani vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu. Olej...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

Pre vstup na Slovensko platia nové podmienky

Publikované Sala Online, 10.07.2021 - 18:14Pre vstup na Slovensko platia nové podmienky

Od piatka platia nové pravidlá pre príchod na Slovensko. Po novom závisia od toho, či je človek zaočkovaný alebo nie.   ...

V sobotu obchody zatvorené, od nedele sa rušia hodiny pre seniorov

Publikované Sala Online, 07.05.2021 - 17:16

Obchody na Slovensku budú v sobotu 8. mája zatvorené.   Ide o druhú sobotu za sebou.[nbsp...

Požiadať o dotáciu od mesta môžete do konca mája

Publikované Sala Online, 04.05.2021 - 19:21

Pôsobíte v Šali v oblasti športu či kultúry? Využite možnosť požiadať o poskytnutie d...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií

>