Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Radíme

Ako správne jazdiť na bicykli

Publikované Sala Online, 18.08.2018 - 12:47
Veľmi dôležitá je povinnosť pre cyklistov (§55 zák. o cestnej premávke) jazdiacich po krajnici alebo po okraji vozovky, a to jednotlivo za sebou. Dvaja cyklisti vedľa seba môžu ísť len po cestičke pre cyklistov a aj to len vtedy, ak tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky.
 
Pre istotu si zopakujme aj staré známe, že za zníženej viditeľnosti musia mať cyklisti na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.
 
Reflexné materiály, už neraz zachránili život, odrážajú svetlo v úzkom kuželi späť ku zdroju a to až na vzdialenosť okolo 200 metrov. Výrazne zvyšujú viditeľnosť v tme a pri zníženej viditeľnosti. Reflexný materiál je v noci vidieť na 3x väčšiu vzdialenosť než biele oblečenie a viac ako 10x než modré oblečenie. Použitím reflexných prvkov tým pádom cyklisti predlžujú vzdialenosť, na akú ich môže vodič motorového vozidla spozorovať.
 
Používanie priechodu pre chodcov iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je zakázané. To znamená, že ak chce cyklista cez priechod pre chodcov prejsť, musí zosadnúť z bicykla!
 
Deti na bicykli
 
Deti mladšie ako 10 rokov môžu na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na ňu riadne dozerala.
 
Cyklista je povinný počas jazdy mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou, u cyklistu mladšieho ako 15 rokov sa táto povinnosť vzťahuje aj pri jazde v obci.
 
Ak rodičia berú dieťa na výlet bicyklom, dieťa treba mať vždy pred sebou na očiach, aby mohli jeho jazdu ovplyvniť prípadným upozornením. Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené, samozrejmosťou by mala byť prilba, chrániče končatín, reflexné prvky na odeve.
 
Čo cyklista nesmie
 
Cyklista nesmie jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla (napr. nákupné zavesené tašky na riadidlách a pod.).
 
Najčastejšie chyby cyklistov jazda bez svetiel, bez reflexných prvkov, jazda na bicykli mimo obce bez prilby (do 15 rokov povinnosť aj v obci), po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je ani jazda v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu.
 
Správna reakcia - sledovať dianie okolo seba a vždy sa presvedčiť o bezpečnom prejazde, dať viditeľne a včas znamenie rukou o zmene smeru jazdy, použitie prilieb a chráničov, reflexných prvkov.
 
Rady vodičom
 
Všetci vieme, že v prípade cyklistu verzus auto, ťahá vždy za kratší koniec ten menej chránený účastník. Preto je dôležité, aby vodič motorového vozidla predvídal, čím stihne v prípade potreby skôr a adekvátne zareagovať. Vodiči, dodržiavajte dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla osobitne od cyklistu a chodca.  Počítajte s nepozornosťou, horším zrakom a sluchom predovšetkým starších ľudí. Počas jazdy venujte zvýšenú pozornosť pravej strane vozovky z dôvodu najpravdepodobnejšieho výskytu cyklistov. Treba dbať na technický stav vozidla. Svetlá, brzdy i pneumatiky musia byť v dobrom stave. Taktiež čistota čelného i ostatných skiel je dôležitá. V nočných hodinách je veľká šanca stretnúť neosvetleného cyklistu, často pod vplyvom alkoholu. Znížiť rýchlosť a zvýšiť pozornosť je prvoradé.     
 
Taktiež pri odbočovaní je vodič odbočujúci vpravo povinný dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu rovno, to neplatí pre vodiča električky.
 
Chodci v premávke
 
Chodci musia mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky nielen mimo obce, ale aj v obci. Nepodceňte túto povinnosť, ktorá je predovšetkým vo vašom záujme. Inak sa môže stať, že na vás budú blízky už len spomínať.
-   predvídajte - sledujte premávku,
- ako cez cestu - prechádzajte cez cestu na miestach na to určených,
- buďte opatrní - vyhýbajte sa rizikovým úsekom, nepreliezajte zábradlia a neriskujte
- kam reflexné prvky - použite ich na strane privrátenej k vozovke (nie ku krajnici). Napríklad blízko ku kolenám, do úrovne pásu, na rameno. Cyklisti aj na prilbu a bicykel. Reflexné nálepky na podrážky topánok, korčule, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky.
 
Správne sa prechádza cez priechod pre chodcov: skôr ako vstúpite na priechod, pozrite sa VĽAVO, VPRAVO a zase VĽAVO!!! Dávajte pozor, či neprichádza žiadne auto. Cez priechod sa nebeží, kráča  sa rovno po pravej strane priechodu a nie krížom.
 
Pri prechádzaní cez cestu treba prednostne použiť priechod pre chodcov, nevstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy, umožniť električke plynulý prejazd, neprechádzať jednotlivo, ale v skupinách. Nevstupovať na vozovku, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nie je možné cez vozovku bezpečne prejsť, neprekonávať zábradlie ani iné zábrany, bezdôvodne sa nezdržiavať a nezastavovať po vstupe na vozovku.
 
Najčastejšie príčiny nehôd s účasťou chodcov:
 
-nepoužitie reflexných prvkov,
-prechádzanie mimo priechodov pre chodcov,
-vybiehanie spoza áut alebo iných prekážok, keď už vodiči nemajú šancu zrážke zabrániť.
 
Zdroj: Prezídium policajného zboru SR

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?