Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Vyrúbané stromy nahnevali mnohých Šaľanov. Mesto začalo s revitalizáciou lesoparku

Publikované Sala Online, 17.12.2021 - 20:23

Vyrúbané stromy nahnevali mnohých Šaľanov. Mesto začalo s revitalizáciou lesoparku

Lesopark pri Váhu si mesto zobralo pod svoje krídla pred niekoľkými rokmi. Časť lesoparku upravili, doplnili náučné tabule či hracie prvky. Priestor prejde v krátkom čase ďalšou výraznou premenou.
 
Práce súvisiace s revitalizáciou lesoparku už začali. Za obeť padli stromy, čo nahnevalo mnohých Šaľanov a sociálne siete sa zaplnili množstvom rozhorčených komentárov.
 
„Je to zásah do prírody. Všade sa hovorí o ochrane prírody a sú to len reči. Sami si to kazíme. Dosť málo toho máme, aj to narušíme. Myslíme na to vôbec a záležíi niekomu na tom?,“ píše Denisa O.  Podobných komentárov a fotiek vyrúbaných stromov pribúda.
 
Radnica reagovala niekoľkými komentármi, podrobnejšie vysvetlenie plánuje priniesť obyvateľom mesta v najbližších dňoch.
 
O projekte revitalizácie sa hovorí v meste už niekoľko rokov. Viacerým diskutujúcim vadí, že obyvatelia mesta nedostali priestor projekt a zámer pripomienkovať. „Pripomienok by bolo možno 25630, možno 1. Niekto by mal možno problém s tým, prečo nie je o jednu lavičku viac, o jednu menej, prečo nie je chodník širší alebo užší o 10 cm. To by sme k realizácii nedošli nikdy. Preto a na to existujú odborníci, projektanti, aby po zvážení všetkých okolností, podmienok a možností zvážili, čo sa dá, ako sa dá a čo už okolnosti nedovolia. Nikdy nevyhoviete s ničím úplne každému,“ reagovala na kritiku radnica.
 
Lesopark nepatrí mestu. Od urbariátu ho získalo do dlhodobého prenájmu v lete 2018. Celkovo ide o prenájom 85 029 m2 na dobu 15 rokov. Zmluvné strany sa dohodli na cene nájmu vo výške 1000 eur  na rok za celú výmeru.
 
Zo zarasteného a neupraveného lesu postupne radnica vytvorila ideálne miesto pre príjemný pobyt v prírode. Lesopark presvetlila, doplnila hracie prvky či náučné tabule. Preriedením zväčša náletových a vysušených drevín a porastov sa lesopark stal bezpečným a príjemným miestom na prechádzky. Mesto zároveň avizovalo, že z lesoparku má záujem vytvoriť rekreačnú a oddychovú zónu. Financovať to chceli z mimorozpočtových zdrojov.
 
O revitalizácii lesoparku
 
Na revitalizáciu priestranstva získalo mesto peniaze z programu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy, ktorého správcom je Ministerstvo životného prostredia SR.

Donorskými partnermi programu sú Nórske riaditeľstvo pre vodné zdroje a energetiku a Riaditeľstvo pre civilnú ochranu a núdzové plánovanie. Mesto získalo viac ako 800-tisíc eur.
 
Radnica chce zo získaných peňazí na projekt zaplatiť dve aktivity. Jedna časť týchto finančných prostriedkov bude investovaná do revitalizácie lesoparku. Druhá pôjde do dokončenia zateplenia objektov telocvične a družiny na Základnej škole Ľ. Štúra,

K revitalizácii dôjde v medzihrádzovom priestore pri Mostovej a Nábrežnej ulici. Hlavným cieľom je zrekonštruovať pôvodné chodníky a verejné osvetlenie. Projekt zahŕňa aj  vybudovanie mini pódia s lavičkami, hlavnú pasáž, náučný chodník, relaxačné zóny pre športové aktivity či multifunkčné ihrisko. Projekt by mal byť zrealizovaný do roku 2023. 
 
 
Vizuálizácia projektu /zdroj: Mesto Šaľa
 
„Výsledkom bude krásny priestor na relax, na výchovno-vzdelávacie procesy, na trávenie času v upravenom peknom prostredí v blízkosti Váhu. Bude tu viacúčelový objekt so sociálnym zázemím, to znamená napríklad aj záchody, či priestor, kde budú vedieť ľudia kultúrne tráviť čas,“ informovala o projekte Erika Kollerová na sociálnej sieti.
 
Aktuálne prebiehajú úpravy v časti, kde je betónová plocha uprostred už upraveného lesoparku. „Okolo tejto už existujúcej plochy sa teraz vytvorí zázemie pre stroje, ktoré sa onedlho pustia do presvetlenia ďalšej časti lesoparku (smerom k železničnému mostu). Tam to teraz vyzerá stále "strašidelne". Takže teraz sa bude diať aj to - uvedie sa húština do presvetleného stavu. Následne sa tu začne vytvárať jeden krásny priestor na relax, oddych, prechádzky v prírode, ktoré zodpovedajú 21. storočiu,“ doplnila.

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?