Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

V prvom kole testovania pomohli aj sponzori, v ďalšom treba doladiť detaily

Publikované Sala Online, 24.11.2020 - 08:38
Slovensko pravdepodobne čakajú ďalšie kolá plošných a regionálnych testovaní. Celoslovenské testovanie obyvateľstva na Covid – 19 by sa malo konať už počas Mikuláša. Vyplýva to z vyjadrení predsedu vlády Igora Matoviča. Ďalšie kolá testovania by sa následne uskutočnili v mestách a obciach, kde by boli výsledky z celoplošného testovania najhoršie.
 
Šaľa si testovanie vyskúšala počas posledného októbrového víkendu. Kedže Šaľa patrila medzi okresy, v ktorých bol podiel pozitívne testovaných nižší ako 0,7 percenta, tak sa druhému kolu vyhla.
 
Samosprávy sa môžu pomaly chystať na ďalšie celoplošné testovanie, mnohé však avizujú problém s financovaním i organizáciou. Vláda samosprávam nepreplatila ešte ani náklady z prvého kola.
 
Pomohli sponzori
 
„Mesto Šaľa minulo na zabezpečenie celoplošného testovania 16 046,99 eur. Administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov mesto nevyplácalo. Administratívni pracovníci budú vyplatení zo štátneho rozpočtu. Dobrovoľníci vykonávali svoju činnosť nezištne, začo im veľmi pekne ďakujeme,“ povedala hovorkyňa mesta Dajana Hanesová.
 
Náklady na celoplošné testovanie by boli v Šali ešte väčšie, ale vďaka niektorým obyvateľom a miestnym firmám sa radnici podarilo nejaké finančné prostriedky ušetriť.
 
„Od sponzorov mesto dostalo 13 stanov, osvetlenie, 17 ohrievačov do stanov, pár dezinfekčných prostriedkov. Ďalší nám pomohli po finančnej stránke, prispeli so stravou, dezinfikovaním priestorov, osadením osvetlenia, či osadením stanov. Mesto zabezpečilo na testovanie aj odvoz ľudí z a do mestských častí Kilič a Hetmín, v tomto prípade bol vodičom taktiež jeden obyvateľ, ktorý sa rozhodol pomôcť,“ hovorí Hanesová.
 
Mesto zo svojich nákladov nakúpilo dezinfekčné prostriedky, ochranné odevy, respirátory, stravu, vrecia na odpad, šatníkové bloky, perá, lepiace pásky, ochranné štíty, stolové dávkovače dezinfekcie, rozprašovač dezinfekcie, teplomery, jednorázové rúška, utierky na ruky, chirurgické rukavice, igelitové obrusy na stôl. „Ak to bude možné, tak si mesto samozrejme bude nárokovať na preplatenie minutých finančných prostriedkov v plnej výške,“ doplnila hovorkyňa mesta.
 
„Vynaložené financie a náklady samospráv okresu Šaľa sme z naśej strany už verifikovali a podklady zaslali na príslušné centrum podpory,“ povedal Peter Kovács z Odboru krízového riadenia Okresného úradu Šaľa. Ako dodal, penaize by samosprávam mali prísť do konca roka. 
 
Ďalšie kolo zvládnu
 
Podobne ako v prvom kole celoplošného testovania bude veľká časť organizácie na pleciach samospráv. „Pevne veríme, že je naše mesto schopné zvládnuť ďalšie kolo testovania. Teoreticky sme naňho aj po materiálnej stránke pripravený, keďže ochranné a ďalšie pomôcky, ktoré nám zostali sme odložili na ich prípadné použitie. Ide o materiál s ktorým sme počítali do druhého kola testovania, ktoré sa ale nakoniec v Šali nekonalo,“ hovorí Dajana Hanesová.
 
Ako problematické však vníma radnica to, že testovanie sa bude konať v zimnom mesiaci, kedy už čakanie vonku na zime nebude vhodné a bezpečné. „Je tu naozaj veľa faktorov, ktoré ešte treba doladiť, aby testovanie opäť v našom meste prebehlo čo najpohodlnejšie a najbezpečnejšie,“ doplnila Hanesová.
 
Foto: Mesto Šaľa

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?