Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Trhy i stánkový predaj je zakázaný

Publikované Sala Online, 16.12.2021 - 09:28
Šalianska radnica ešte počas miernejších opatrení plánovala, že vianočné trhy v meste budú a to aj s kultúrnym programom. V súčasnosti platné obmedzenia, ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia Covid-19, donútili mesto vianočné trhy zrušiť.  Povolený nie je ani stánkový predaj.
 
 
Na námestí si už nebudete môcť dať ani varené víno či punč.  Rozhodli o tom  hygienici z Regionáleho úradu verejného zdravotníctva v Nitre, ktorí na základe podnetu prišli na kontrolu a predaj zakázali. Miestni stánkari sú zúfalí, nariadenia považujú za nezmyselné a likvidačné.
 
Na situáciu reagoval aj primátor mesta Jozef Belický: „Vieme, že sa vianočné trhy nedali usporiadať, je to v rozpore so všetkými predpismi. Ale jednoducho sme nebránili tomu, aby, pri dodržaní všetkých opatrení, ktoré si sami títo predavači zabezpečili, aby aspoň nejako prežili. Zabránili sme tomu, aby sa tu ľudia združovali - nedovolili sme stoly rozložiť. Chýba trošku toho zdravého sedliackeho rozumu pri hľadaní rovnováhy medzi tým, aby sme chránili občana - lebo to je absolútna priorita, a medzi tým, aby sme neprestali úplne žiť,“ zareagoval primátor Jozef Belický na rozhodnutie RÚVZ v Nitre o zatvorení stánkov.
 
RÚVZ v Nitre vo svojom vyjadrení argumentuje tým, že povolený je okienkový predaj kamenného obchodu. Predaj z prenosného stánku je však považovaný za ambulantný predaj a ten je podľa nových pravidiel zakázaný. „Výnimka z uzatvorenia prevádzok sa nevzťahuje na prenosné stánky rýchleho občerstvenia , ani na remeselné stánky a z toho dôvodu nemôžu byť otvorené. Na predajne potravín vrátane ambulantného predaja potravín sa vzťahuje podľa §2 ods.2 písm.c vyhl. ÚVZ SR č.290 výnimka z uzatvorenia, avšak platí zákaz usporiadania vianočných trhov,“ píše sa vo vyjadrení RÚVZ v Nitre.
 
Mesto vianočné trhy neusporiadalo. Na pešej zóne predávali traja stánkari punč, cigánsku pečienku či trdelník. Stánkari si dali záležať na dodržaní hygienických pravidiel a výdaj robili cez malé okienko. Ostatná predná časť stánku bola prekrytá fóliou či plexisklom. Jedlo sme zabalili a cez okienko vydali, ľudia tu nič nekonzumovali, ani stoly sme nedali. Ale podľa hygieny je povolený len okienkový predaj. Povolený je predaj potravín. Cigánska podľa nich nie je potravina, asi je to autosúčiastka. Všetko je len otázka chcem-nechcem a otázka slovíčok,“ hovorí sklamaný Gabriel Sáraz, miestny stánkar.
 
Zúfalstvo neskrýval ani ďalší miestny stánkar, u ktorého ste si častokrát mohli dať na pešej zóne kávu či horúcu čokoládu. Podľa nových pravidiel dnes musel svoj stánok zatvoriť aj on. „Pevná kaviareň môže predávať, ja nemôžem, lebo mám kolesá. To je ambulantný predaj a ten je po novom už zakázaný. Naši poslanci v parlamente „prdia do sedačiek“ za 4-5-tisíc eur a my čo máme robiť? Je tu zlatníctvo, banka, pôjdeme vykradnúť? Máme štvorročného synčeka, ja zjem mastný chlieb s cibuľou, ale čo dáme jemu?“ povedal Roland Rapi.
 
 
Predajcovia hovoria o poklese tržieb, v porovnaní s bežným rokom, o 80-90%. „U nás je všetko zavreté, zrušené, ale v maďarskom Győri môžete tancovať aj na stole a to je v poriadku,“ dodal stánkar Gabriel Sáraz.
 
Hygienici z Nitry tvrdia, že na kontrolu prišli na základe anonymného podnetu. Ak by predajcovia stánky nezavreli, hrozila by im pokuta od 1000 do 20-tisíc eur. „Sám sa čudujem, že sa stane prípad, že na pohrebe môže byť 6 ľudí a niekto zavolá z činžiaku, že príďte rýchlo, teraz sú siedmi. Aj toto žiaľ prináša táto doba a tak, ako vyplavila na jednej strane z ľudí to najlepšie – solidaritu a pomoc, tak z nich bohužiaľ vyplavila aj negatíva,“ dodal primátor Jozef Belický.
 
Autor:  Mesto Šaľa (ek)
Foto: Mesto Šaľa (ek)

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?