Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Šalianske školy pripravené na nový školský rok

Publikované Sala Online, 03.09.2018 - 19:28
Brány škôl sa opäť otvorili. Na Slovensku do lavíc dnes ráno zasadlo celkovo 684 000 žiakov.


Bezstarostné letné radovánky už tento týždeň vystrieda plnenie si školských povinností. Brány šalianskych základných škôl prekročilo vyše 2000 žiakov, z toho prvákov bolo približne 270. Najviav žiakov má Základná škola J. Murgaša v Šali. Túto školu bude v novom školskom roku 2018/2019 navštevovať približne 600 žiakov.
 
Hektickému prvému školskému dňu sa snažilo pomôcť aj mesto Šaľa. Autobusová hromadná doprava bola počas dnešného dňa pre všetkých obyvateľov zdarma. Na cestách pomáhali aj príslušníci polície a piechody pre chodcov v blízkosti škôl strážili mestskí policajti. Prvý školský deň začal na väčšine škôl príhovorom riaditeľa školy a vítaním nových žikaov - prvákov.
 
Školy sú na nový školský rok pripravené. Prázdniny znamenajú pre školy aj obdobie, kedy je možné v priestoroch školy i v okolitom areáli uskutočniť opravné či rekonštrukčné práce. Najväčšie  práce počas leta prebehli na Základnej škole Ľ. Štúra. „Zrealizovala sa kompletná rekonštrukcia vonkajšej kanalizácie pre všetky pavilóny, prebehla výmena lapača tukov pre školskú jedáleň, uskutočnila sa rekonštrukcia zázemia pre kuchárky (sociálne zariadenie, sprchový kút), ďalej úplná rekonštrukcia sociálnych zariadení v pavilóne C, vyriešenie statiky budovy  telocvične, odvod dažďovej vody, trativod, výmena interiérových dverí na školskej družine i školskej jedálni.“, infomovala Erika Velazquezová, vedúca Spoločného školského úradu v Šali.
 
Tešiť sa môžu aj deti navštevujúce Základnú školu J. Murgaša v Šali. Cesta a chodník pred školou je už zrekonštruovaný. „Okrem novej cesty sa o pár týždňov dočkajú aj novej bežeckej dráhy v areály školy.“, informovala Erika Kollerová z Mestského úradu v Šali.
 
Ministerstvo školstva počas leta informovalo, že na školský rok 2018/2019 je potrebných približne 2,6 milióna kusov učebníc. Na nákup reedícií a nových titulov poskytlo ministerstvo školstva v tomto roku približne 6,8 milióna eur, okrem toho v septembri plánuje zabezpečiť nákup ďalších reedícií za približne milión eur. Učebnice boli na školy distribuované priebežne. Na šalianskych školách výrazné problémy s nedostatkom alebo nedoručením učebníc nie sú. Na školy boli dodané posledný augustový týždeň. „Nedostatečné je vybavenie učebnicami na hudobnú a etickú výchovu.“, dodáva Erika Velazquezová.
 
Čo sa týka stavov v pedagogických zboroch, na všetkých šalianskych školách je dostatok učiteľov. V rámci mesta sú všetky pozície obsadené kvalifikovanými učiteľmi.Niektoré školy zatiaľ nevedeli obsadiť pozície odborných zamestnancov a to špeciálnych pedagógov a školského psychologa, ktorí budú financovaní z projektu.“, doplnila informáciu o stave pedagogického zboru Erika Velazquezová.
 
V uplynulom období nedošlo v Šali k racionalizácii siete škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Vo svojej správe má mesto šesť základných škôl, z toho jedna je s vyučovacím jazykom maďarským. V Šali mali rodičia na výber zo štyroch základných škôl – ZŠ s MŠ J. Murgaša, ZŠ. J. Cígera Hronského, ZŠ Ľ. Štúra a ZŠ s MŠ s vyučovacím jazykom maďarským P. Pázmánya. Vo Veči pôsobia dve základné školy – ZŠ s MŠ Bernolákova a ZŠ J. Hollého.

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?