Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Poslanci sa pýtajú, radnica odpovedá

Publikované Sala Online, 21.09.2020 - 17:51

Poslanci sa pýtajú, radnica odpovedá

Súčasťou zasadnutí mestského zastupiteľstva sú aj pravidelné interpelácie poslancov. Mestskí poslanci sa pýtajú a radnica im odpovedá. 
 
Výber z interpelácií, konaných na ostatných zasadnutiach Mestského zastupiteľstva v Šali. 
 
Poslanec Peter Andráši
"Možno by bolo dobré naplánovať opravu povrchu vozovky na ul. Komenského, ten sieťový rozpad, po zime to bude násobne drahšie."
Odpoveď: V rámci záručnej doby bol dvakrát vyzvaný realizátor stavby o odstránenie nedostatkov vzniknutých na uvedenej miestnej komunikácii, avšak výzvy zostali bez akejkoľvek odozvy. Momentálne máme obmedzený rozpočet na realizácie väčších opráv, čo znamená, že uvedenú opravu zahrnieme do plánovaných rekonštrukcií v roku 2021.
 
Poslanec Miloš Rehák
"V akom štádiu riešenia je vývoz kuchynského odpadu z domov a bytov?"
Odpoveď: Nastavenie zberu kuchynského odpadu je pomerne zložité. Absolvovali sme návštevu mesta (Senec), kde uskutočnili experimentálny zber kuchynského odpadu a majú už nejaké exaktné výsledky. Absolvovali sme niekoľko pracovných stretnutí , naposledy 25. 8. 2020 so zástupcami spoločnosti JRK, ktorá sa zaoberá nastavením podmienok zberu kuchynského odpadu. Po pracovnom stretnutí sme im zaslali vstupné údaje a v súčasnosti čakáme na ich ponuku na vypracovanie projektu zavedenia zberu. Rokovali sme aj so súčasným vývozcom o možnostiach zabezpečovania zberu, o najvhodnejších nádobách z pohľadu zberovej techniky, frekvencii vývozov a pod. Spôsob zberu je však závislý aj od koncovky, t.j. od toho, či tento odpad bude končiť v bioplynovej stanici alebo v kompostárni. Od toho sa bude odvíjať nastavenie spôsobu zberu. Nakoľko je tento zber aj finančne náročný a dotkne sa peňaženky každého obyvateľa mesta, snažíme sa systém nastaviť čo najjednoduchšie a zároveň najefektívnejšie z pohľadu zberu aj výťažnosti a čistoty tohto odpadu.
Ako pokračujú práce na kamerovom systéme k polopodzemným kontajnerom?
Odpoveď: Preberací protokol k prebratiu kamier k polopodzemným kontajnerom bol podpísaný náčelníkom mestskej polície dňa 12. 08. 2020. Kamery budú zaradené do majetku. Faktúra za kamery bola mestu doručená, zatiaľ ešte neuhradená.
 
Poslanec Tomáš Mészáros
"Kto je vlastníkom „bývalých telefónnych búdiek“ na území mesta Šaľa? Mohlo by mesto vyzvať vlastníka, aby tieto konštrukcie odstránil alebo aspoň udržiaval v takom stave, aby nepredstavovali riziko pre bezpečnosť a zdravie obyvateľov?“
Odpoveď: Vlastníkom telefónnych búdok, rozmiestnených na území mesta Šaľa, je firma, ktorá už zanikla. Oddelenie správy majetku a zariadení mesta malo záujem tieto schátralé búdky odpratať a uložiť na jeden rok (a potom zlikvidovať ako opustenú vec) na zberový dvor, alebo do areálu na ul. Dolnej v Šali a malo pripravené aj podklady k verejnému obstarávaniu, avšak do dnešného dňa nám to schválený rozpočet a finančné prostriedky v kapitole neumožňujú. V prípade, že tento rok bude schválený rozpočet obsahovať aj finančné prostriedky na odstránenie prenosných stavieb z našich pozemkov, určite veľmi rýchlo urobíme prieskum trhu a zadáme víťazovi verejného obstarávania odstrániť a odviezť bývalé telefónne búdky z pozemkov vo vlastníctve mesta Šaľa.
 
Poslanec Peter Jaroš
„Chcel by som sa opýtať na prípravu návrhu na revitalizáciu okolia COV vo Veči, v akom štádiu to práve je, či už máme prvé vizualizácie, návrhy, alebo iný výstup."
Odpoveď: Mesto bude obstarávať projektovú dokumentáciu až v budúcom roku, po schválení rozpočtu na rok 2021. V tomto roku nie sú finančné zdroje na objednanie projektovej dokumentácie.
 
Poslankyňa Dominika Jarošová
"Chcela by som sa spýtať, či by bolo možné vytvoriť v meste Šaľa akýsi dozor, dohľad, ktorý by pravidelne monitoroval situáciu v meste Šaľa – napr. poškodený priechod, vyschnuté stromy, chýbajúce značky, chodníky a komunikácie, ktoré sú najviac poškodené, Tiež by tento dozor vyhodnocoval podnety od občanov, ktorí sa chcú spolupodieľať na chode samosprávy a skrášľovaní svojho okolia."
Odpoveď: Vytvorenie dozoru alebo hliadky v meste, ak to chápeme ako prijatie nových zamestnancov mesta, v tejto ekonomickej situácii o tom neuvažujeme. Zamestnanci mesta zodpovední za jednotlivé agendy komunikujú a reagujú na podnety od občanov, či už na sociálnych sieťach, alebo telefonicky priamo. Podnety preverujú a snažia sa zabezpečiť také opravy, resp. prijať opatrenia, ktoré sú hospodárne, efektívne a v súlade so schváleným rozpočtom pre daný kalendárny rok. Žiaľ aj rozpočet má svoje limity a preto nie je možné niekedy odstrániť všetky nedostatky, ktoré zistia tak zodpovední zamestnanci, alebo na ktoré ich upozornia občania mesta.
 
Zdroj: Mesto Šaľa

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?