Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Opatrenia sa sprísňujú, OTP pre zamestnancov sa odsúva

Publikované Sala Online, 21.11.2021 - 18:21

Opatrenia sa sprísňujú, OTP pre zamestnancov sa odsúva

Opatrenia, ktoré majú spomaliť šírenie ochorenia Covid-19, sa na Slovensku sprísňujú. Zatiaľ sa dotknú najmä neočkovaných.  Vláda však v prípade ďaľśieho  zhoršovania situácie nevyučuje ani lockdown pre všetkých.
 
Od pondelka, 22. novembra, sa nezaočkovaní a tí, čo Covid neprekonali v ostatných 180 dňoch nedostanú napríklad do hračkárstva či nábytkárstva. Navštíviť budú môcť len tzv. pre život nevyhnutné obchody.
 
Nie sú to však len potraviny, drogérie či lekárne, ale aj napríklad predajne obuvi či oblečenia.  Otvorené pre všetkých zostávajú ďalej aj predajne novín a tlačovín, predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, predajne domácich a záhradkárskych potrieb.
 
Od červených okresov bude časť obchodov a služieb otvorená iba v režime OP
 
V bordových a čiernych okresoch musia mať prevádzky a služby, okrem základných prevádzok, ktoré sú vymenované vo vyhláške, obmedzené otváracie či prevádzkové hodiny od 5.00 do 22.00 h.
 
V prípade červených až čiernych okresov môžu mať takéto prevádzky otvorené len pre očkovaných a tých, čo prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch (režim OP).
 
V červených, bordových a čiernych okresoch môže byť v prevádzkach iba jeden zákazník na 15 štvorcových metrov (m2) plochy a v esenciálnych v obchodoch s potravinami, drogériou či na čerpacích staniciach je povolený jeden zákazník na 25 m2 predajnej plochy. Obmedzenia zasiahnu aj obchodné domy. Tie môžu byť v červených, bordových a čiernych okresoch otvorené iba v režime OP, vyhláška ÚVZ zároveň nariaďuje zatvorenie sedacích sekcií, a tiež detských kútikov.  
 
Taxislužby môžu v červených aj bordových okresoch prevážať maximálne dve osoby v jednom rade vrátane vodiča, v bordových však musia mať pasažieri aj vodič namiesto rúška nasadený respirátor. V čiernych okresoch sa môžu v taxíku prevážať najviac dvaja klienti, a to na zadných sedadlách. Rovnako je povinný respirátor, pravidelné vetranie a dezinfekcia po každom zákazníkovi. 
 
Prevádzky, ktoré vyhláška stanovuje ako esenciálne 
  • potraviny
  • drogérie
  • predajne zdravotníckych pomôcok
  • očné optiky
  • predajne novín a tlačovín
  • predajne s krmivom pre zvieratá
  • veterinárne ambulancie
  • predajne náhradných dielov pre motorové vozidlá
  • odťahové služby
  • telekomunikační operátori
  • pošty
  • banky
  • finančné, poisťovacie a leasingové služby
  • obuv a oblečenie
  • domáce a záhradkárske potreby
  • prevádzky poskytujúce liečebno-pedagogickú intervenciu alebo terapiu osobám so zdravotným postihnutím.
  • liečebné kúpele a kúpeľné liečebne poskytujúce služby pacientom na základe predpisu lekára
  • prevádzky verejného stravovania vrátane trvalých stánkov, ktoré vydávajú jedlá a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donášky
  • lekárne, knižnice, práčovne, čistiarne, kľúčové služby či čerpacie stanice
  • výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku, vrátane príjmu reklamácií
  • zásielkový predaj tovarov
  • výdaj, vrátenie a reklamácia tovaru prostredníctvom balíkomatov a podobných zariadení
  • pohrebné služby, prevádzky pohrebísk a krematórií
  • služby technickej a emisnej kontroly, zberné miesta pre príjem žiadostí na vydanie tachografických kariet
  • oprava a servis elektroniky, strojov a iných zariadení
  • taxislužby
  • advokáti, notári, exekútori, správcovia konkurznej podstaty, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci, tlmočníci a prekladatelia
  • zberné dvory
  • obchodné miesta sieťových odvetví (elektrina, voda, plyn)
  • služby dlhodobého ubytovania a karanténneho ubytovania
  • nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia, potravín: musia zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup, vzdialenosť predajných miest 2 metre od seba
  • závodné, školské a podobné kuchyne a jedálne
 
Kto sa považuje za kompletne zaočkovanú osobu
 
Pod označením OP sa rozumie osoba najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky vakcíny s dvojdávkovou schémou, avšak nie viac ako jeden rok po aplikácii poslednej dávky.
 
Rovnako pod označenie spadá osoba najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky vakcíny s jednodávkovou schémou, avšak nie viac ako jeden rok po aplikácii poslednej dávky.
 
Zaraďuje sa sem aj osoba najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky vakcíny, ak bola prvá dávka podaná v intervale do 180 dní od prekonania COVID-19, avšak nie viac ako jeden rok po aplikácii poslednej dávky.
 
Osoby, ktoré prekonali COVID-19, budú mať rovnaké možnosti ako zaočkovaní
 
Režim kompletne zaočkovaných osôb sa od pondelka (22. 11.) mení na režim OP (očkovaný/prekonaný). Znamená to, že osoby, ktoré prekonali COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, budú mať rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby.
 
Označenie OP sa týka aj osôb, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami a mali ho potvrdený RT-PCR testom, či detí do 12 rokov po prekonaní COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. "Potvrdenie vydá pediater aj na základe pozitívneho výsledku antigénového testu vykonaného do 15. novembra," spresnil ÚVZ.
 
Rovnaké možnosti ako zaočkovaní budú mať aj osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred viac ako 180 dňami a boli zaočkovaní jednou dávkou vakcíny podanej do 180 dní od prekonania ochorenia, deti mladšie ako dva roky a deti od dvoch do 12 rokov a dvoch mesiacov s negatívnym výsledkom antigénového testu, ktorý je platný 48 hodín od odberu, alebo PCR/LAMP testu, ktorý je platný 72 hodín od odberu.
 
Režim OTP na pracoviskách od pondelka nebude
 
Vládou avizovaný povinný režim OTP (očkovaní, prekonaní, testovaní) na pracoviskách od pondelka (22. 11.) nebude. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR stále prebiehajú medzirezortné rokovania k jeho povinnému zavedeniu.
„Úrad verejného zdravotníctva SR s prihliadnutím na tieto skutočnosti nenariadi túto povinnosť s účinnosťou od pondelka 22. novembra 2021. „Rieši sa zabezpečovanie logistiky a ďalšie potrebné procesy na úrovni príslušných rezortov“ konštatuje ÚVZ.
O ďalších krokoch v súvislosti s režimom OTP v práci bude ÚVZ verejnosť včas informovať.
 
Šaľa bude od pondelka bordová
 
Od pondelka 22. novembra bude na Slovensku už 54 okresov v čiernej fáze - treťom stupni ohrozenia a v bordovej fáze – druhom stupni ohrozenia bude 19 okresov. V červenej fáze – prvom stupni ohrozenia zostane šesť okresov.
 
červená farba – prvý stupeň ohrozenia: okresy Bratislava I - V a okres Dunajská Streda
 
bordová farba – druhý stupeň ohrozenia: okresy  Dolný Kubín, Galanta, Komárno, Malacky, Myjava, Námestovo, Nitra, Pezinok, Prešov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Skalica, Šaľa, Trenčín, Trnava, Žilina a okres Zlaté Moravce
 
čierna farba – tretí stupeň ohrozenia: okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a okres Zvolen
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?