Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Na Slovensko sa vrátila vtáčia chrípka, agrorezort vyzýva chovateľov k zvýšenej opatrnosti

Publikované Sala Online, 30.03.2018 - 12:45
U čajky z vodnej nádrže Kráľová sa potvrdila vtáčia chrípka. Ide o prvý výskyt aviárnej influenzy subtypu H5 na Slovensku v roku 2018 u voľne žijúcich vtákov.
 
Laboratórnym výsledkom referenčného laboratória vo Zvolene sa 28. marca potvrdil výskyt vtáčej chrípky subtypu H5 u voľne žijúcich vtákov. Výskyt sa potvrdil pri vodnej nádrži Kráľová, v okrese Galanta, u čajky smejivej (Chroicocephalus ridibundus). Ide o vysoko patogénny typ H5N6 potvrdený v jednej z piatich nájdených uhynutých čajok. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.
 
Na základe genetickej analýzy ide podľa veterinárov o príbuznosť z izolátmi vírusu pochádzajúceho z Japonska a Taiwanu, kde cirkulovali v rokoch 2016/2017. V roku 2017 sa rozšírili do Európy, cirkulácia sa zaznamenala v Grécku a následne vo Veľkej Británii, Holandsku, Nemecku, Švédsku a Dánsku.
 
Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Galante v tejto súvislosti podľa ŠVPS nariadila príslušným poľovným združeniam opatrenia so stanovením monitorovacieho územia s okruhom tri kilometre od miesta nálezu, a to aj zvýšený dohľad na populáciami voľne žijúcich vtákov, predovšetkým vodných vtákov, následné vyhľadávanie mŕtvych alebo chorých vtákov, spoluprácu s ornitologickými organizáciami a nahlasovaciu povinnosť na RVPS Galanta. "Ďalej bol nariadený zákaz lovu voľne žijúceho vtáctva, ako aj zákaz ho iným spôsobom odoberať z voľnej prírody okrem prípadu, keď je to povolené príslušným orgánom na osobitné účely, ako aj zákaz vypúšťania pernatej zveri zo zajatia do voľnej prírody," uviedla ŠVPS SR.
 
Opatrní by mali byť aj chovatelia, vyzýva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. „Vyzývame chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou,“ upozornila podpredsedníčka vlády a ministerka Gabriela Matečná. „V prípade akýchkoľvek podozrení žiadame chovateľov, aby bezodkladne informovali Štátnu alebo Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu SR. Práve vďaka podnetom od občanov a samozrejme mimoriadnemu nasadeniu agrorezortu a štátnych veterinárov sa nám uplynulý rok podarilo pred infekciou vtáčej chrípky ochrániť súkromné chovy a zabrániť tak miliónovým stratám,“ dodala Gabriela Matečná.
 
V okolí miesta  nálezu/potvrdenia  výskytu sa nenachádzajú žiadne chovy hydiny (miesto pri vodnej ploche nádrže Kráľová). V okruhu 3 km spadá časť jednej  obce (Kajal),  kde sa okrem súpisu všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí nariaďujú aj opatrenia na zabránenie zavlečenia nákazy do chovov, vrátane zamedzenia priameho a nepriameho kontaktu chovaného vtáctva s voľne žijúcim vtáctvom, a informovanie verejnosti o nariadených opatreniach. „Vyzývame všetkých chovateľov k zvýšenej opatrnosti. Obranou proti výskytu nákazy v chovoch je prevencia, preto je veľmi dôležité dodržiavať preventívne opatrenia nariadené štátnou veterinárnou a potravinovo správou (ŠVPS SR),“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?