Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Dialýza v Galante sa sťahuje do nových moderných priestorov

Publikované Sala Online, 08.12.2016 - 10:07
Po 21 rokoch sa prevádzka dialyzačného strediska a nefrologickej ambulancie B. Braun Avitum presťahovala zo 7. poschodia monobloku nemocnice Svet zdravia a.s. na prízemie kompletne zrekonštruovanej samostatnej budovy bývalého detského pavilónu tej istej nemocnice.
 
„Pacientov dlhodobo pribúda a kapacita už nestačila. Nejde tu len o sťahovanie, ale zároveň o rozsiahlu renováciu. Prestavba budovy detského pavilónu už stála niekoľko miliónov eur a ešte nie sme na konci,“ hovorí riaditeľ B. Braun Avitum CZ/SK MUDr. Martin Kuncek. Novou dialýzou sa naplnila 1. etapa veľkého projektu, ktorý zo strediska urobí unikát pre celé Slovensko. Na ďalších poschodiach nad dialýzou a ambulanciou vzniká zariadenie, kde budú môcť dialyzovaní seniori trvalo bývať. „Som veľmi rád, že sa v Galante otvárajú ďalšie kvalifikované pracovné miesta zo zdravotnej a v budúcnosti aj sociálnej sféry. Verím, že v týchto krásnych, moderných priestoroch budú pacienti spokojní“, hovorí primátor mesta Galanta Peter Paška.
 
Sťahovanie do nových priestorov prebehlo bez prerušenia prevádzky a teraz už pacienti môžu využiť vyšší komfort modernizovaného strediska vo väčších a lepšie dostupných priestoroch. Prístup je bezbariérový, klinické priestory pre dialýzu sú umiestnené na prízemí. „Kapacita dialyzačného strediska sa zvyšuje zo súčasných 72 na 96 pacientov a momentálne je naplnená z 80 %. V ambulancii máme registrovaných zhruba 3 100 pacientov,“ hovorí  MUDr. Lórant Bobák, vedúci lekár Dialyzačného strediska B. Braun Avitum v Galante. Ambulantná čakáreň i šatňa pre dialyzovaných pacientov sú priestrannejšie a pacientom je dopriata väčšia miera súkromia. Personálne zaisťujú stredisko 3 lekári a 13 sestier. „Dôležitá je spolupráca s nemocnicou. Naši pacienti majú v prípade potreby k dispozícii i iné lekárske odbory a dialýza pre nemocničných pacientov zostáva naďalej dobre dostupná spájajúcou chodbou v suteréne,“ opisuje MUDr. Lórant Bobák. Dialýzu využívajú pacienti z okresu Galanta i Šaľa.
 
foto: Primár s pacientkou
 
Vybavenie terajšieho dialyzačného strediska je moderné a pre pacientov i personál veľmi komfortné. Dialyzačné kreslá sú všetky nové a ich počet sa zvýšil z 18 na 24. Celkovo 13 dialyzačných prístrojov staršej generácie vystriedali modernejšie typy. Staršia televízna technika bola nahradená novými LCD panelmi a používanie wifi je možné bez obmedzenia. Ambulantné priestory teraz umožňujú prevádzku dvoch ambulancií súčasne. Nová je i úpravňa  tzv. ultračistej vody pre dialýzu. Je vybavená švajčiarskou technológiou AQUABOSS a zodpovedá najvyšším svetovým štandardom. Príjemnú klímu zaisťuje moderná vzduchotechnika. „Dialýzu potrebujem už 4 roky a musím povedať, že tunajší láskavý a ústretový personál mi vytvára druhú rodinu. Počula som, čo všetko nové nás čaká a veľmi sa teším,“ hovorí pacientka Eva Kizáková.
 
Foto: Prestrihávanie pásky
 
Zmeny pre dialýzu v Galante sa však presťahovaním nekončia. Jedinečné zariadenie svojho druhu na Slovensku má vzniknúť prepojením dialyzačného strediska s domovom seniorov, ktorý vzniká na 2. a 3. poschodí budovy. Spoločnosť B. Braun Avitum tak reaguje na spoločenskú zmenu, keď pribúdajú starí chorí, ktorí potrebujú dialýzu. „Ochorenie obličiek súvisí s ďalšími chorobami, na ktoré ľudia v minulosti umierali skôr, než im obličky zlyhali nadobro. Teraz sa dialýzy vďaka pokroku v rôznych odboroch medicíny jednoducho dožijú. Uľahčíme tak život množstvu seniorov, pre ktorých je dochádzanie na dialýzu trikrát týždenne veľkou záťažou. Už budúci rok zídu pohodlne výťahom na prízemie a všetko si vybavia takpovediac  v papučiach,“ hovorí riaditeľ B. Braun Avitum MUDr. Martin Kuncek. Kapacita Domova pre seniorov sa bude pohybovať okolo 80 ľudí. Zariadenie by mohlo tiež slúžiť pacientom s Alzheimerovou chorobou alebo pre ďalšie typy pobytových sociálnych služieb.
 
Prevádzka by sa mala začať približne v septembri budúceho roka. Cena za kompletnú prestavbu tak dialyzačného strediska s ambulanciou, ako aj domova pre seniorov, sa bude pohybovať okolo 3,5 mil. Eur. „Obdobné zariadenie, tiež prvé svojho druhu, sme tohto roku v júli otvorili v Českej republike v Slavkove pri Brne. Od pacientov a príbuzných máme skvelé referencie. Verím, že na Slovensku bude prepojenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti fungovať rovnako dobre,“ uzatvára MUDr. Martin Kuncek.
 
Zdroj: Tlačová správa

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?