Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Odporúčame

Tip na výlet za pár eur - Srbsko

Publikované Sala Online, 30.10.2017 - 10:05
Hľadáte zaujímavý tip na výlet? Vyberte sa na víkend napríklad do Srbska. Prečo práve tam? Pretože letenky z Bratislavy stoja už od 20 € so spoločnosťou Ryanair a termíny sú aj na víkend. Môžete si teda zaletieť napríklad od piatka do pondelka a letí sa do mesta Niš.
 
Zo Šale sa na letisko dostanete veľmi jednoducho. Jednou z možností je ísť autom a zaparkovať na letisku, kedy za 4 dni zaplatíte cca 30 € za parkovanie. Druhá možnosť je zviezť sa vlakom na Hlavnú stanicu a odtiaľ priamo autobusom č. 61 na letisko priamo pred budovu.
 
Prečo navštíviť Niš?
 
Srbské mesto Niš nie je veľmi známe naším dovolenkárom. Srbsko celkovo ako krajina je veľmi podobná Slovensku, možno aj preto tam veľmi Slováci nechodia. Avšak práve v Srbsku je veľmi veľa regiónov, kde sa plynule rozpráva po slovensky, pretože v minulosti tam prúdili od nás mnohé kolonizačné vlny. Slováci si asi preto mysli, že majú niečo podobné doma, tak načo na to vynakladať finančné prostriedky.
 
Mesto Niš leží v údolí rieky Nišava, a je tretím najväčším mestom v celej krajine. Pamiatky sú tam podobné ako na Slovensku, pamätníky, múzeá, historické budovy, hrady, zelené parky a zámky....to všetko, ale ešte omnoho viac. Dá sa tam pricestovať či už vlastným autom, autobusom alebo letecky. Toto mesto má medzinárodné letisko. Niš je mestom Konštantína Veľkého a vytvára akoby pomyselnú hranicu medzi východom a západom. Je považované za jedno z najhistorickejších miest Balkánu, nakoľko je rodiskom spomínaného cisára . Známy cisár zrovnoprávnil kresťanstvo s inými náboženstvami. Kresťania si veľmi ctia práve tohto cisára. Destináciou sa prehnali mnohé národy, či už sa jedná o Turkov, Rimanov, alebo Grékov a každý tu zanechal svoje nezmazateľné stopy. Keďže sa nachádza akoby v strede Balkánu tak sa tu nachádzajú naozajstné pamiatky po národoch, ktoré sa tu vyskytli. Čaro tohto mesta spočíva v tom, že sú tu Srbi veľmi príjemní, pohostinní a veľmi radi sa zabávajú, čo možno vidieť aj na preplnených baroch. Z histórie možno spomenúť, že mesto bolo súčasťou Byzantskej ríše, ale neskôr ho začali dosídľovať Slovania.
 
V centre Nišu sa dajú aj pozrieť kadejaké zaujímavosti a pamiatky, ktoré by ste určite pri svojej návšteve nemali vynechať.
 
Nakoľko má Niš veľmi historické tradície a je jedno z najstarších miest na Balkáne, tak sa tu nachádza aj mnoho archeologických nálezísk, ako príklad možno uviesť Rímske archeologické nálezisko Mediana. Archeológovia na tomto mieste našli pozostatky rímskej vodnej veže a klasických rímskych kúpeľov.
 
Jednou z najkrajších pamiatok je pevnosť nad spomínanou riekou Nišava a tzv.  Čele Kula t.j. veža postavená z lebiek srbských povstalcov. Trošku temného turizmu nikdy neuškodí. Z pevnosti je očarujúci a priam magický výhľad na rieku Nišava. Pevnosť je spojená s obliehaním Turkov. Zachovala sa tu tradičná turecká architektúra.
 
V kaplnka a veži Čele kula sa nachádza množstvo lebiek, ktoré pôsobia až hrôzostrašným dojmom. Ak máte radi adrenalín, tak neváhajte. Mesto poznačila aj prvá aj druhá svetová vojna. Práve tu sa nachádzal podobný koncentračný tábor ako v Oswiencime, Crveni krs, pretože Srbi sa pokúšali vzoprieť nacistom. Bolo sem privedených takmer 30 000 ľudí, väčšina tu našla svoju smrť. Tento koncentračný tábor bol vyhlásený v 70.rokoch minulého storočia za národnú kultúrnu pamiatku. Spomen Park Bubanj je pomník, ktorý sa nachádza v spomínanom koncentračnom tábore. Nachádzajú sa tam tri päste, ktoré sú symbolikou k vzdoru muža, ženy a dieťaťa. Nakoľko tu bolo mnoho celých rodín pripravených o život.
 
Okrem historických monumentov tu možno nájsť aj príjemné miesta, na oddych popri rieke Nišava. V okolí rieky je mnoho kaviarní, barov. Najznámejšia je oblasť okolo rieky Nišavy tzv. Nišavský kej, kde naozaj načerpáte energiu do ďalšieho spoznávania tohto očarujúceho mesta.
 
Kúpele Niška Banja majú svoju dlhú stáročnú tradíciu a môžete sa pokochať areálom kúpeľov a samozrejme leňošiť pri termálnych prameňoch rieky Nišava. Niš musíte zažiť, spolu s jeho jedinečnými pamiatkami. Vydajte sa na cestu do neznáma a nemasového turizmu. Veľmi jednoducho a ľahko.
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?